Епископ Григорије осветио храм у Источном Сарајеву

Епископ Григорије осветио храм у Источном Сарајеву
Епископ Григорије осветио храм у Источном Сарајеву
Епископ Григорије осветио храм у Источном Сарајеву
Епископ Григорије осветио храм у Источном Сарајеву

Епископ захумско-херцеговачки и приморски и администратор Митрополије дабробосанске г. Григорије осветио је темеље храма Нерукотвореног образа Господа Исуса Христа, који се гради у комплексу "Источник" у Источној Илиџи.

Епископ Григорије служио је свету архијерејску Литургију поводом славе овог храма, који се налази на земљишту којим газдује Казнено-поправни завод Кула. Обраћајући се вјерницима, званицама и гостима и честитајући славу храма, епископ Григорије је позвао све људе да буду милостиви једни према другима.

-Један од највећих учитеља цркве Свети Јован Златоусти, кад су га критиковали зашто је милостив према онима који су му потчињени, одговорио је да му је боље да одговара за милост него за строгост. И ми ћемо доћи пред онога кога ћемо молити да буде милостив према нама, рекао је епископ Григорије. Он је рекао да ће овај храм бити мјесто гдје ће се људи крштавати, гдје ће бити обављана вјеначања, али и мјесто гдје ће своју утјеху и духовни мир наћи и затвореници и запослени у КПЗ Кула.

-И сам Исус Христос био је затвореник, онај који је претрпио много тога и прије и послије, али и затвор, навео је епископ Григорије.

У име вјерника, епископ Григорије је захвалио директору КПЗ Кула г. Вукашину Црњаку и куму цркве Драгану Остојићу, који су најзаслужнији за изградњу овог храма.

У свечаном дијелу програма приликом прославе крсне славе храма наступио је музички састав „Катера“ из Источног Сарајева при храму Светог Василија Острошког, а под водством свештеника Видака Вујадиновића.

Прослави крсне славе храма Нерукотвореног образа Христровог присуствовао је велики број вјерника, као и представника јавног и политичког живота институција и општина у саставу града Источно Сарајево и Републике Српске.

Извор: Митрополија дабробосанска