Епископ Хризостом служио у Малешићу

Епископ Хризостом служио у Малешићу
Епископ Хризостом служио у Малешићу
Епископ Хризостом служио у Малешићу
Епископ Хризостом служио у Малешићу

У недјељу митара и фарисеја, 21. фебруара 2016. године, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, посјетио је многострадално село Малешић у парохији шетићкој у општини Зворник и одслужио свету архијерејску Литургију у филијалном храму Преподобне мати Параскеве.

Била је ово прва посјета Преосвећеног Владике г. Хризостома овоме селу, које је 1992. године мучки нападнуто од стране паравојних муслиманских снага из правца Сапне и других околних села. Пострадалих у овом нападу молитвено су се сјетили владика Хризостом и свештенство које је саслуживало: протојереј-ставрофор Видоје Лукић, архијерејски намјесник зворнички, протојереј Витомир Ђокић из Архиепископије београдско-карловачке, рођен у овом месту, и ђакон Богдан Стјепановић. Владика је бесједио на јеванђељску тему "Боже, буди милостив мени грешноме" и истакао:

-Гријех није само сагрешење које човјек учини већ више од тога остајање у гријеху. Тако наш прародитељ Адам сагријеши непослушношћу и самовољом, али и више од тога остајући упоран у свом сагрешењу оптужујући Бога ријечима: 'Жена коју си удружио са мном, она ми даде с дрвета, те једох!' Чујте шта он рече: 'Ти си ми дао ову жену која ме је наговорима и ти си крив, а не ја!' Е, ово је управо оно што данас чини фарисеј из приче Спаситељеве. Он са ниподаштавањем и, рекло би се, са гађењем говори Богу за ближњега свога, за грешног цариника који се удараше у прса и мољаше Бога за милост притом вапијући: 'Боже, буди милостив мени грешном!' Управо овај вапај недостајао је прародитељу Адаму и несрећном фарисеју који се самохваљаше и узношаше пред Богом. Он не тражи од Бога милост, доброту и љубав! Он се хвали дјелима својим, која су опет била дјела његовог егоизма и његове загледаности у јуридизам. Он чини само то зато што то тако дефинише закон, а не из љубави и из доброте своје. Свети апостол Павле на једном мјесту је казао како закон убија, а благодат и милост спасавају... За разлику од самохвалисавог фарисеја, Господ нам предочава примјер човјека грешника, митара (цариника), који будући свјестан своје грешности само једно чини - вапије Богу за милост! У прошлу недјељу видјели смо како је Господ посјетио Закхеја, старјешину цариника и како га је дошао спасити као изгубљену овцу дома Израиљева. Ово је веома битно истаћи, браћо и сестре, да Бог не одбацује грешнике, већ све чини како би нас све превео покајању. Зато је и испричао ову причу о царинику и фарисеју да би нас охрабрио и дао нам наду спасења...

Извор: Епархија зворничко-тузланска