Епископ Хризостом у Пилици

Епископ Хризостом у Пилици
Епископ Хризостом у Пилици
Епископ Хризостом у Пилици
Епископ Хризостом у Пилици

У 33. недјељу по Духовима, односно у недјељу пред Богојављење, 17. јануара 2016. године, а на дан успомене Светих 70. апостола и Св. Евстатија, Архиепископа српског, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, служио је свету Литургију и проповиједао Ријеч Божју у храму Преподобне мати Параскеве (Свете Петке) у селу Пилици код Зворника.

Саслуживали су протојереји Видоје Лукић и Лука Петровић и протођакон Славољуб Милошевић. Парохијски храм парохије Пиличке у Пилици је Преподобне мати Параскеве (Свете Петке) код Куле, а осим овог парохијског храма у парохији имају два филијална храма и то: Свете великомученице  Недјеље  у засеоку Баре и Светих царева Константина и Јелене (још и изградњи) у Доњој Пилици.

У бесједи Преосвећени Владика је најприје вјерницима пожелио срећну и благословену Нову 2016. годину, срећне празнике, Божић и Обрезање Господа Исуса Христа. У наставку бесједе Преосвећени је говорио на еванђелску тему: "Покајте се, ево се приближи Царство Небеско!"


Завршавајући бесједу Преосвећени је пожелио срећно Богојављење и срећну Крсну славу Светог Јована Крститеља онима који га славе као крсну славу. ''Празник Богојављења је празник Пресвете Тројице која се чудесно открива и пројављује на ријеци Јордану. Овом великом празнику претходи појављивање Св. Јована Крститеља кога Господ посла да проповиједа покајање и крштење ради опроштења гријехова. Он је по ријечима старозавјетног пророка, онај кога је Бог послао да иде исред Христа Господа и који вапије и виче у пустињи: покајте се, ево се приближи Царство Небеско! Приправите пут Господу! Виче и вапије Св. Јован Крститељ, али још више својим личним  светим живљењем и подвигом у пустињи свједочи да је претеча Онога који долази и који ће крстити Духом Светим.''

Извор: eparhijazvornickotuzlanska.info