Епископ Хризостом у Великом Радићу

Епископ Хризостом у Великом Радићу
Епископ Хризостом у Великом Радићу
Епископ Хризостом у Великом Радићу
Епископ Хризостом у Великом Радићу

Поводом друге годишњице освећења цркве у Великом Радићу код Босанске Крупе Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом посјетио је ово село 23. јула 2011. године и у навечерју годишњице служио васкршње вечерње.

Село Велики Радић смјештено је на сјеверо-западном дијелу Подгрмечја, тик изнад ријеке Уне и у непосредној близини Босанске Крупе. До 1941. године Великорадићка парохија била је знаменита парохија са парохијском црквом Покрова Пресвете Богородице и филијалном црквом Светог пророка Илије у Врањској. Онда су 1941. муслиманске усташе из Босанске Крупе дошле у село, запалиле цркве те побиле, поклале и масакрирале на стотине недужних парохијана. Биланс усташких похода у Велики и Мали Радић, те  Врањску је 860 невиних жртава усташког ратног злочина.

Послијератни комунистички режим успио је својом пропагандом да Србе Крајишнике (љуте Грмечлије) заведе и да их ''завади'' са њиховом Црквом, са српством, са њиховом крсном  славом, са њиховим обичајима и њиховим властитим идентитетом. Штавише, чак су и сјећање на жртве усташког геноцида претворили у ЗБОР на ком се ''јело и пило, веселило и клицало братсву и јединству''. И све тако до 1990/91. године док се то братство и јединство не показа као велика превара српског народа и његова утопија.

Прође још непуних 20 година и ''љуте Грмечлије'' на мјесту порушене цркве подигоше нову цркву која је уистину права  љепотица. Сада село Велики Радић има своју душу, своје срце, тј. своју цркву на коју су сви поносни.
Након васкршњег вечерња и пригодне бесједе Преосвећени Владика Хризостом је у пратњи г. Лонић Младена, потпредсједника Скупштине Унско-санског кантона и делегата у Вијећу народа Федрације БиХ, г. Радована Вигњевића, помоћника Федералног министра, посјетио гробље жртава усташког терора, које је тек дјелимично обновљено.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка