Епископ Иринеј посетио манастир Светог Марка

Епископ Иринеј посетио манастир Светог Марка
Епископ Иринеј посетио манастир Светог Марка
Епископ Иринеј посетио манастир Светог Марка
Епископ Иринеј посетио манастир Светог Марка

Благољепије великопосног богослужења у манастиру Светог Марка

Непрестано будно око у бризи за своје поверено стадо, по ко зна који пут посведочио је архипастир Епархије источноамеричке у Чисту среду. Наиме, по први пут у последњих неколико деценија живота манастира Светог Марка један архијереј присуствовао Литургију пређеосвећених дарова.

То се управо десило 14. марта 2019. године, када је Преосвећени Епископ источноамерички г. Иринеј присуствовао Литургији претходно освећених дарова, коју је служио игуман свештене обитељи архимандрит Леонтије (Алавања), уз саслужење архијерејског намесника кливлендског протонамесника Драгана Гороњића и протођакона Љубише Митровића.

Поред епископа Иринеја Литургији су молитвено присуствовали свештенослужитељи, монаштво и верници кливлендског намесништва, као и монахиња Филотеја из обитељи Светог Вазнесења у Јерусалиму. Манастирска тишина и благољепије богослужења допринели су да сви скупа по речима великог оца Александра Шмемана учествују у савршавању радосне туге! Нарочито духовно окрепљење је било присуство Епископа који као врховни игуман свих манастира потврђује да своју улогу не обавља само као администратор једне Епархије него као прави и истински отац , као што Господ и тражи од сваког архијереја. Заједништво као главни задатак уистину се те вечери пројавило у тој светињи, а то је потврдио и отац Леонтије поздрављајући Епископа и присутне, благодарећи за историјски тренутак.

Била је то прилика и да Епископ обиђе радове фрескописца Филипа Суботића, који се обављају у манастиру. Трудом оца Леонтија за све присутне припремљена је монашка трпеза љубави.

Извор: Епархија источноамеричка