Епископ источноамерички Иринеј у Шарлоту

Епископ источноамерички Иринеј у Шарлоту
Епископ источноамерички Иринеј у Шарлоту
Епископ источноамерички Иринеј у Шарлоту
Епископ источноамерички Иринеј у Шарлоту

Свети Симеон - родоначелник династије Немањић заједно са Светим Арсенијем је већ скоро двадесет година заштитник мале парохије и свих оних који са вером пребивају у Шарлоту, Северна Каролина.

Ове године парохија у Шарлоту имала је изузетну част да литургијским сабрањем предстоји Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј. Верни народ свечано је дочекао свог Епископа у суботу, 23 фебруара 2019. године. Преосвећени Владика је допутовао заједно са протођаконом Јованом Аничићем одмах после редовног годишњег заседања Епархијске скупштине којом је и започела епархијска прослава 800-годишњице аутокефалности Српске Цркве.

Светом Литургијом началствовао је Епископ источноамеричи г. Иринеј уз саслуживање протојереја-ставрофора Теодора Кирисиса, парохијског свештеника протојереја Немање Тешића и протођакона Јована Аничића. Певницу су водили студенти Православног богослофског факултета Свети Сава у Либертивилу, Илиноис, уз помоћ парохијана. Кум овогодишњег сабрања била је породица Новаковић.

Епископ се после прочитаног Јеванђеља обратио народу беседом надахнуто тумачећи јеванђелску причу о блудном сину.

Током наредних дана испуњених радошћу, парохија је имала част да одржи презентацију о Првом светском рату, која је уприличена заслугом протођакона Јована Аничића и његових сарадника на пољу едукације и образовања при Епархији источноамеричкој.

Током агапе чуле су се песме у извођењу студената Факултета и звуци виолине гђице Марте Ђорђевић која студира на Факултету за уметност у Винстон Салему, Северна Каролина, и г. Максима Хуфанде, малог парохијана у Шарлоту. Сестре Тешић су одпевале песаме посвећене Косову и Метохији, а деца са фолклора извела су неколико народних игара.

Епископ је прегледао, у пратњи фрескописца Филипа Суботића, радове на фрескопису храма који би требали бити завршени у току априла текуће године.

Извор: Епархија источноамеричка