Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама
Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама
Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама
Епископ Јоаникије благосиљао бадњаке у Мојковцу, Бијелом Пољу и Беранама

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије освештао је са бројним свештенством и вјерним народом бадњаке пред Саборним храмом Рожедства Христовог у Мојковцу.

Обраћајући се вјерном народу Владика је казао да, пјевајућианђелску пјесму„Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“, и ми људи заједно са анђелима Небеским пјевамо у славу Богомладенца Христа. упијамо Божански мир и Божанску топлину од Богомладенца Христа и Његову свјетлост, коју је донио овом свијету својим рођењем да нас обасја својом Божанском милошћу, својом свјетлошћу и човјекољубљем.

"Бог је тако заволио свијет те је Сина свог Јединородног послао да се Његовом жртвом и Његовом љубављу спасимо и објединимо, Богу приближимо и једни са другима сјединимо. Богомладенцу Христу дођоше да се поклоне мудраци са истока, витлејемски пастири и анђели небески. И небо и земља му се клања и сва покољења људска прослављају Његово рођење, а радост коју је донио овом свијету прожима срца свих хришћанских покољења од тог чудесног догађаја до дана данашњег“.

"Свјетлост Божја и Божје надахнуће овог празника испунила је срца мојковачких јунака, прије сто година, на чијем челу је био велики војсковођа сердар Јанко Вукотић, који су бранили нашу отаџбину од освајача и поробљивача, од моћне аустроугарске царевине, заправо од три здружена царства аустроугарског, њемачког и бугарског. Овдје на Мојковцу била је одсудна битка када се прославило оружје црногорско, али не само црногорско, него свесрпско оружје. Овдје су мојковачки јунаци својим родољубљем, својом вјером, радост и сила свете православне вјере њих је оспособила и оснажила на то витешко и славно и незаборавно дјело“, рекао је Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

Он је додао да прослављајући Божић, ми се у исто вријеме сјећамо жртве и јунаштва мојковачких јунака, не само Јанка Вукотића, Милинка Влаховића, Јока Полексића, Љубомира Полексића, Николе Ружића и Мркоја Бећковића, него и читаве плејаде незаборавних јунака, које је опјевао велики пјесник Радован Бећировић Требјешки.

"Са овим налагањем бадњака и прослављајући овај празник, ми улазимо у прославу велике стогодишњице коју ћемо прославити овдје у Мојковцу. На празник Светог великомученика Стефана 9. јануара организујемо свечану академију, а потом, ако Бог да, и у Београду, јер су многи потомци мојковачких јунака, који живе данас у Београду, ријешили да се и Београд сјети Мојковачке битке и жртве Мојковачких јунака. Тамо ће прослава бити 18. јануара у Сава центру, да би на такав начин, приносећи тај мали дар у славу рођења Христовог и за спомен Мојковачких јунака, и нас Господ помиловао, њиховим витештвом охрабрио и њиховим поштењем задужио“, поручио је Владика будимљанско-никшићки.

Велики број вјерника налагао је бадњаке које је освештао епископ Јоаникије у порти манастира Ђурђеви Ступови.

Честитајући Бадње вече и Божић сабраном народу Владика Јоаникије је пожелио да Божићна радост обухватии нас људе и сједини нас са Богомладенцом Христом, око Његове колијевке, како бисмо се уздигли изнад наших обичних слабости и једни друге загрлили у љубави Божјој.

"Да заједно пјевамо химну анђела и људи, Божићну химну „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“. Рођењу Христовом радује се и небо и земља, звијезде небеске, анђели небески и људи, дјеца, старци и младићи, мушко и женско, сваки земаљски род, свака твар и птица у гори, и риба у мору прославља рођење Христово, јер Господ Исус Христос Богомладенац је спаситељ цијеле творевине“.

"Божићна радост и Божићна свјетлост,која нам је засијала из пећине Витлејемске, прожима времена и вјекове, покољења људи сједињује, прожима наша срца и обједињује нас са Господом и Спаситељем, обједињује нас са свима светима, са нашим прецима и нашим потомством. Увијек смо славили овдје поред ове светиње, славили у нашим домовима, јер радост и свечаност је прожимала све, мирила нас једне са другима, мирила непријатеље, сједињавала браћу и учила нас духовним вриједностима, Божјем миру, Божјој љубави, радости духовној којој треба да отворимо наша срца и наше мисли. Да се оплеменимо Христовим рођењем, да се Његовом снагом оснажимо, Његовом благодаћу просветимо“, бесједио је Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

Он је истакао да, прослављајући ове године велики празник Рођења Богомладенца Христа, осјећамо нарочиту радост, јер прослављамо стогодишњицу „јуначке, знамените и крваве, али исто толико и славне“ Мојковачке битке, која се одвијала у Мојковцу, али и у Беранама.

"Да се, драга браћо и сестре, споменемо тих великих јунака, који су, на Бадњи дан, Божић и у Божићне дане, крв своју проливали за вјеру и отачество, за Крст часни и слободу златну. На челу тих јунака у овим горама био је прослављени војвода и командант сердар Јанко Вукотић, велики војковођа и јунак. Са њим, такође, прослављени, велики јунак војвода Лакић Војводић Кастратовић који је био командант у овим горама, у беранском крају и водио, неколико дана продужио битку у оним одсудним моментима када је полако издисала снага Црне Горе, али није нестала част, није нестало јунаштво и херојство него је управо у тим моментима потврђена, као на Косову Пољу. Зато Мојковачка битка представља у другим временима продужетак Косовске битке, у моралном смислу она је достиже, па се пјевало, не случајно, да су последњи косовски јунаци изгинули на Мојковцу и на Беранама, бранећи светиње, бранећи отачаство, бранећи домове, а понајвише вјеру православну, Крст Часни, борећи се за слободу златну“, поручио је владика Јоаникије.

Бадње вече пред манастиром Ђурђеви Ступови прослављено је уз пригодан програм и свенародно весеље.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка