Епископ Јоаникије: Кроз љубав, милосрђе и праштање приближавамо се Христу Господу

Епископ Јоаникије: Кроз љубав, милосрђе и праштање приближавамо се Христу Господу
Епископ Јоаникије: Кроз љубав, милосрђе и праштање приближавамо се Христу Господу
Епископ Јоаникије: Кроз љубав, милосрђе и праштање приближавамо се Христу Господу
Епископ Јоаникије: Кроз љубав, милосрђе и праштање приближавамо се Христу Господу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 2. децембра 2018. године са свештенством свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

-Отпочињањем Божићног поста ми се унапријед радујемо Рођењу Христовом. Спремајући своју душу и своје срце, спремамо се за сусрет са Богомладенцем Христом који се силом Духа Светог оваплотио од Пресвете Дјеве Богородице ради нас и ради нашег спасења. Тиме је Господ показао своје старање о роду људском, јер наш Отац Небески зажелио је да нам свима устроји спасење кроз свог јединородног Сина силом Духа Светог. Зато славимо Свету и Живоносну Тројицу Оца и Сина и Светог Духа, Бога Живога, Бога љубави и заједно са анђелима Божјим пјевамо ону радосну пјесму: Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља“, казао је владика Јоаникије.

-Господ прима наше молитве као и од светих анђела који су бестјелесне небеске силе, испуњене божанском љубављу, и који се непосредно причешћују и испуњавају свјетлошћу и љубављу Божјом. Црква Божја свједочи да нашу пјесму, нашу хвалу, наше молитве Бог прима и услишава као и анђелске, као од умних својих бића. Бог нас је почаствовао да се сједини са нама, да се оваплоти, постане човјек као један од нас, да се до те мјере са нама сједини па је узео нашу људску природу да би нас привео Богу и Оцу, да би нас усиновио Оцу нашем небеском. Зато имамо слободу да се обраћамо Богу, Творцу неба и земље, Оцу нашем небеском као свом оцу најближем и најмилијем. Ту молитву Бог прима као родитељ од своје љубљене дјеце, беседио је Епископ будимљанско-никшићки, који је позвао верни народ да се за празник Рођења Богомладенца Христа спрема постом и молитвом.

-Пост није само уздржавање од мрсне хране. То је само прва до безброј степеница које овај подвиг има. Пост јесте, на неки начин, успињање духовном лествицом, али само једна у томе; неопходна је и не можемо је никако прескочити, јер нас она оспособљава да се попнемо на следећу и тако редом. Ко мисли да је пост само то, он ништа није схватио о посту. За нас православне пост је дисциплина да постимо од злих мисли, злих сјећања, од злопамћења, мржње, свађе, препирке, од мисли која навлаче мрак на наш ум који треба да је свијетао, као и анђелски, а нарочито треба да се ослободимо од братомржње, од мржње и пакости према онима који другачије мисле, другачије живе, који су друге вјере, поучавао је владика Јоаникије и истакао да се, осим поста, треба и заједнички Богу молити.

-Јер Бог нарочито воли саборно славословље и молитву. Цио свијет је, драга браћо и сестре, у неком врењу, кризи, проблемима. Цијело човјечанство је, заправо, један човјек, Адамово потомство, сви се сједињујемо у једном. Кад би Бог дао да повјерујемо у Христа Господа како ваља, онда би међу људима настало јединство, на земљи би настао рај, али, на жалост, нема те сагласности. Макар, мало, ми хришћани приближавамо се тој сагласности. То је наша дужност, да се Богу молимо за нас, наше породице, наше ближње, за Цркву Божју, за јединство Цркве Божје, за оне који су угрожени, који су сиромашни, који су одбачени, који су презрени, који су болесни, нарочито према њима да покажемо љубав, пажњу, саосјећање, самилост. То је оно што Бог прима као велики дар, поручио је епископ Јоаникије.

После службе, владика Јоаникије је посетио у Главацама код Берана локацију коју је за изградњу храма Светог Николе приложио г. Предраг Божовић. Надлежни парох јереј Ненад Бубања са иницијативним Црквеним одбором припрема превод земљишта у власништво Епархије. 

Извор: Епархија будимљанско-никшићка