Епископ Јоаникије на Бадњи дан служио Литургију у Новом Прибоју

Епископ Јоаникије на Бадњи дан служио Литургију у Новом Прибоју
Епископ Јоаникије на Бадњи дан служио Литургију у Новом Прибоју
Епископ Јоаникије на Бадњи дан служио Литургију у Новом Прибоју
Епископ Јоаникије на Бадњи дан служио Литургију у Новом Прибоју

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске г. Јоаникије служио је на Бадње јутро свету Литургију у храму Васкрсења Христовог у Прибоју. Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархија милешевске и будимљанско-никшићке.

Ријечима архипастирске бесједе епископ Јоаникије бројним вјерницима честитао је велики хришћански празник, рекавши да је значај Христовог Рођења непролазан и вјечан и да самим рођењем Богомладенца у пећини Витлејемској, Он се наново рађа сваки пут у нашим срцима.

-Иако се Господ Исус Христос, Спаситељ свијета родио у давним временима значај Његовог рођења је непролазан и вјечан, оно што је донио је вјечно ново, то су вјечне новине божанске којим се ми обнављамо.Када се говори да се родио у пећини Витлејемској треба да схватимо да се Он, заправо, рађа у нашем срцу и улази у наш дом, обнавља радост у нашим породицама, у цијелом роду људском, рекао је Његово Преосвештенство.

Он је казао да се овој великој тајни, која се јавила нама људима, радује и небо и земља. Као што су анђели Божји, приликом рођења Христовог,пјевали ону узвишену пјесму, са истим таквим осјећањем, надахнути Духом Светим,и ми људи на овај празник пјевамо „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“.

-Осјећамо исту радост, коју су осјећали витлејемски пастири који су први од људи посвједочили Христово рођење, и заједно са анђелима небеским радујемо се, нарочито, на светим богослужењима. Та радост прелива се из храма у наше домове и наша срца, обухвата све оне који вјерују и сви се радују. Сви се препорађамо, обнављамо новинама које нам Богомладенац Христос донесе. Он обнови својим рођењем људску природу, обнови наше заједништво, обнови љубав међу нама, бесједио је Владика Јоаникије.

Владика је, указујући на диван обичај који постоји у нашем народу, позвао сабране вјернике да, у сусрет празника Рођења Богомладенца Христа, ни са ким не будемо у завађи,него да са свима будемо у љубави, да тражимо и да дајемо опроштај.

-Диван обичај који нам је потребан, заправо, сваког дана, а нарочито на Божић. Народ каже да ако си с неким, не дај Боже, у завађи на Божић, онда цијеле године нећеш имати мира. Данас треба да превазиђемо све проблеме и да се, ваистину, обрадујемо овом празнику, па када се обрадујемо и у љубави сјединимо онда ће дати Бог да буде боље, уопште, у нашем животу. Треба да будемо способни да прослављамо Њега Који је дошао у овај свијет да нам донесе утјеху, мир, здравље и напредак. Када су људи међу собом у љубави и када човјек има вјере у свом срцу, онда нема тешкоћа које га могу савладати. То је та снага духовна коју даје наша света вјера, казао је епископ Јоаникије, поручујући:

-Том снагом Божанском, свјетлошћу, истином, правдом Божјом да се оснажимо, да се окријепимо, драга браћо и сестре, и да се трудимо да то преточимо у наш свакодневни живот, у наше свакодневно свједочење. Нека наздравље буде ова света служба, празник Бадњи дан и сјутрашњи Божић, ако Бог да, да сви у радости, у здрављу и срећи, напретку доживите.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка