Епископ Јоаникије на Благовијести служио Литургију у Ђурђевим Ступовима

Епископ Јоаникије на Благовијести служио Литургију у Ђурђевим Ступовима
Епископ Јоаникије на Благовијести служио Литургију у Ђурђевим Ступовима
Епископ Јоаникије на Благовијести служио Литургију у Ђурђевим Ступовима
Епископ Јоаникије на Благовијести служио Литургију у Ђурђевим Ступовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на празник Благовијести, 7. априла 2016. године, са свештенством свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. У литургијском сабрању молитвено је учествовао вјерни народ беранског краја, који је приступио Светом причешћу. Током свете службе Божје освештан је и преломљен славски колач Удружења пчелара из Црне Горе, који су заједно са гостима из Србије, присуствовали празничном богослужењу.

Сабраним вјерницима, свештенству, монаштву и гостима манастира, ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да се чудесни догађај благовијести Пресветој Дјеви Богородици помиње кроз сва времена до дана данашњег. На тој благој вијести, нагласио је Владика, засновано је све оно што се касније догодило - Христово рођење, Његово крштење, Његова проповијед, распеће, смрт, погребење и Његово васкрсење, а свему томе почетак је овај чудесни моменат, који је потресао небо и земљу.

-Од свих јављања Божјих у овом свијету архангелска благовијест, а то је, заправо, блага вијест са неба од Бога, је најпотреснија и најчудеснија, тако да нам све оно што се догађало прије изгледа као добра припрема за оно што се догодило на овај свети дан и што прослављамо овог светог дана. Господ, из своје љубави према роду, људском шаље свог Арханђела Гаврила, онога који стоји стално пред престолом Његове славе, онога који је причасник Његове свјетлости, доброте, мудрости, онога који је увијек спреман да изврши вољу Његову, шаље архангела Гаврила у град Назарет да јави Пресветој Дјеви Марији, скромној, наизглед обичној дјевојци из Назарета, да ће Она зачети Духом Светим и родити сина, Спаситеља свијета, Сина Божјег, Онога Кога славе војске анђелске, Кога славе небеске силе и сви Свети, Творца неба и земље, Сина Божјег, Логоса Божјег Једног од Свете Тројице. Арханђел Гаврил долази са неба Пресветој Дјеви и јавља јој благу вијест ријечима: Радуј се благодатна Господ је с тобом, благословена си ти међу женама и благословен је плод утробе твоје, јављајући јој оно што ће се догодити да ће Она зачети и родити сина и надјенути Му име Емануил, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Као скромна, честита, невина, чиста дјева Пресвета Дјева се пита како ће то бити јер је Она у срцу свом, нагласио је владика Јоаникије, била ријешила да цио живот посвети служби Господу и да не ступа у брак.

-Она је била ријешила да, у све дане свог живота,служи Господу и Цркви Његовој. Она не разумије,има недоумицу, зато и пита: Како ће то бити, али Њено срце већ грије благодат Пресветог Духа, јер се јавља сам Господ преко арханђела и осјењује је Божја благодат и Божја милост и Она већ разумјева шта се догађа, јер, врло често, срце разумије прије него наш разум. Свети арханђел Гаврил открива велику тајну, тајну која и даље остаје тајна, али се открива онолико колико је нама потребно и каже оно што ће се догодити, не каже како ће се то догодити, не објашњава, каже: Дух Свети доћи ће на тебе и сила Вишњега осјениће те. И тошто је речено да ће се догодити, то је Дјеви, чистог ума, чистог срца било довољно да Она чује и да повјерује, да прихвати, прими,послуша и да сво своје биће преда Господу. Тада је благодат Пресветог Духа осјенила Њу и животворна сила Божја зачела је у Њеној утроби сина, Сина Божјег Који је примио људску природу, наравно необјашњиво, изнад људског разума, али нама опипљиво иод тог светог, чудесног момента, кроз сва времена до данас, помиње се Благовијест Пресветој Дјеви Богородици и све је на тој Благовијести засновано. Све оно што се касније догодило, а услиједило је Христово рођење, па Његово крштење, Његова проповијед, Његово распеће, Његова смрт, Његово погребење и Његово васкрсење, али, свему томе је почетак овај чудесни моменат, који је потресао и небо и земљу, а камоли срце човјечије и ум човјечији да не потресе“, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ г. Јоаникије.

Послије Литургије одслужен је годишњи помен на гробу протосинђела Никодима.

Извор: Епархја будимљанско-никшићка