Епископ Јоаникије одликовао заслужне појединце Златном медаљом Светог Георгија

Епископ Јоаникије одликовао заслужне појединце Златном медаљом Светог Георгија
Епископ Јоаникије одликовао заслужне појединце Златном медаљом Светог Георгија
Епископ Јоаникије одликовао заслужне појединце Златном медаљом Светог Георгија
Епископ Јоаникије одликовао заслужне појединце Златном медаљом Светог Георгија

У суботу 26. октобра 2013. у манастиру Ђурђеви Ступови уприличена је свечаност уручења медаља Светог великомученика Георгија I степена, највишег одиковања Епархије будимљанско-никшићке, заслужним појединцима за заслуге, пажњу и љубав, исказане приликом организовања недавне прославе јубилеја – Осам вјекова Ђурђевих Ступова.

Свечаности уручивања медаља Светог Георгија, претходио је још један радостан догађај. Наиме, радост за родитеље, сроднике, али и за древну немањићку задужбину манастир Ђурђеве Ступове, био је, свакако, чин крштења малене Марте, ћерке Дејана Бацковића из Београда. Чин крштења обавио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење свештенства архијерејског намјесништва беранског и монаха Манастира. Преосвећени Епископ је, потом, г. Дејану Бацковићу, јеромонаху Игњатију Шестакову, сабрату Сретењског манастира у Русији, г. Тому Бабовићу и г. Небојши Јушковићу, такође из Београда, уручио златне медаље Светог Георгија Првог степена, највише одликовање Епископије и манастира Ђурђеви Ступови, за велику љубав и пажњу, исказане приликом организовања прославе значајног јубилеја – осамсто година Ђурђевих Ступова.

Том приликом пригодним словом обратио се Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије:

"Велика је радост, драга браћо и сестре, за једну породицу када Господ породицу обнови и умножи, када се рађају дјеца, а када се духовно рађају и када се крштавају то је радост и за небо и за земљу, за Цркву Божију, за анђеле и за људе зато се крштењу дјетета даје толики значај. То је један веома значајан догађај, јер се рађа духовно, утемељује се, учлањује у заједницу Цркве Божје, добија силу са неба од Бога, од Духа Светог, сједињује се са Христом Господом и почиње да живи новим животом, да живи као члан Цркве у заједници Цркве, удостојавајући се Светих тајни у све дане свог живота. То је циљ, то је позив Господњи свима који су крштени. Велика је радост и за ову вишевјековну светињу данас овдје, да смо имали прилику да крстимо дјевојчицу Марту Бацковић. Прије свега радост је за родитеље, за сроднике, али и за све нас и ову стару древну светињу."

"У току ове године ми смо овдје имали један веома значајан догађај – 800 година овог манастира. Лијепо смо то прославили, али и ово крштење улази у ту прославу и доприноси тој прослави. Баш у оно вријеме, када смо припремали прославу великог јубилеја, родила се Марта и то нам је свима била велика радост, радовали смо се томе знајући да ће све то бити, на неки начин, везано и за Ђурђеве Ступове и, ево, Бог је тако, без неког нарочитог договарања, устројио да Марту крстимо данас овдје."

"Мислим да нема љепшег момента да захвалим највећим добротворима ове светиње, који су организовали прославу јубилеја осмовјековног, баш у овом моменту када смо крстили Марту, кад смо се духовно укријепили кроз ово свето крштење, кроз ову радост."

"Свима вама је познато да су ови људи, који су данас овдје, дали свој огромни, немјерљив допринос, не само у новцу или у нечем материјалном, прослави осмовјековног јубилеја. То ће, наравно, остати уписано у љетопису ове светиње. Њихов највећи допринос и оно што је за нас најдрагоцјеније јесте она брига, пажња и љубав да ова светиња добије што заслужује да добије, нашу пажњу и да лијепо прослави свој јубилеј. Нарочито се истакао господин Дејан Бацковић, отац Мартин и његова супруга, која га је подржавала у томе и овдје присутни људи, које ћемо данас да одликујемо."

"Господине Бацковићу, представља ми велику част и радост да Вам, овом приликом, на дан крштења Ваше ћеркице, уручим ово високо одликовање, највише одликовање наше Епископије и манастира Ђурђевих Ступова поводом овог данашњег чина, а за Ваше заслуге, Вашу љубав и пажњу коју сте показали према овом манастиру“.

Истом медаљом Светог Георгија првог степена одликовани су и јеромонах Игњатије Шестаков, сабрат Сретењског манастира у Москви, затим г. Томо Бабовић и г. Небојша Јушковић, обојица из Београда. Висока одликовања Преосвећени Епископ Јоаникије уручио им је са благословом и уз "велику благодарност за изузетни допринос прослави осмовјековног јубилеја славне задужбине жупана Првослава манастира Ђурђеви Ступови."

Извор: Епархија будимљанско-никшићка