Епископ Јоаникије осудио измијештање стећака са вјековних локација у Бањанима

Епископ Јоаникије осудио измијештање стећака са вјековних локација у Бањанима
Епископ Јоаникије осудио измијештање стећака са вјековних локација у Бањанима
Епископ Јоаникије осудио измијештање стећака са вјековних локација у Бањанима
Епископ Јоаникије осудио измијештање стећака са вјековних локација у Бањанима

У четвртак 4. октобра у селу Почековићи у Бањанима код Никшића одржан је састанак мјештана и представника државних институција на којем је било ријечи о могућностима враћања стећака, који су, за потребе формирања лапидаријума на Цетињу, недавно однијети са тог локалитета.

Састанку је, поред житеља Почековића, њиховог правног заступника, као и директора ЈУ “Народни музеј Црне Горе“, под чијим руководством се спроводи овај пројекат, и помоћника министра културе из области културне баштине, присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Он је осудио поступак одношења дијела стећака из Кленка и Почековића, што је урађено без сагласности и претходног разговора са житељима поменутих мјеста, а будући и сам поријеклом из Бањана, тачније из Приградине гдје се у порти цркве Светог Архангела Михаила такође налази репрезентативна скупина сличних надгробних споменика, који плијене својом величином и љепотом израде, Преосвећени владика Јоаникије је, обраћајући се представницима надлежних институција, казао:

“Овдје је направљен велики гријех. Најприје сте стећке однијели на хајдучки начин, па тек сад желите да разговарате. Знате ли да су овдје повријеђена осјећања људи? Мало је рећи да је направљена девастација, учињен је велики гријех. Народ овдје зна своју историју, има своје памћење и дубоке коријене и са њим је немогуће манипулисати. Бањани су вјековима били препознативи по овом обиљежју“, истакао је Његово Преосвештенство.

У разговору са мјештанима учествовао је и професор Павле Пејовић, директор ЈУ “Народни музеј Црне Горе“. Он је казао да стећци у Црној Гори немају никакву правну заштиту и у власништву су државе, а не нечије приватно власништво. Пројекат измијештања једног броја стећака на Цетиње Пејовић је образложио потребом да се они, на неки начин, обезбиједе и заштите од даље девастације.

“Стећци које смо допремили на Цетиње биће обрађени, конзервирани и заштићени и имаће третман културног добра Црне Горе. Из тог разлога је и потписана одлука о преношењу стећака са ових некропола, која је усвојена на сједници Владе Црне Горе од 17. маја ове године “, рекао је Пејовић.

Житељи Почековића и Кленка, али и Враћеновића, Ријечана, Броћанца и Велимља у којима постоје сачувани стари средоњовјековни надгробни споменици, а који је планом овог пројекта такође требало измјестити, револтирани су и неће одустати од захтјева да стећци буду враћени на локалитете на којима су вјековима постојали.

“Гробље је овдје постојало вјековима. Пролазиле су овим крајем бројне војске, али никоме није на памет пало да дира гробове, небитно да ли су оронули или не, јер под тим плочама почивају нечије кости“, казао је Велиша Лалићевић, један од житеља овог краја са чијег имања су стећци однесени, а да га, како каже, нико није питао за дозволу.

Током разговора са мјештанима, помоћник министра културе за област културне баштине Лидија Љесар је потврдила да нико из надлежних установа није конктактирао житеље и власнике имања сматрајући да су парцеле на којима се налазе стећци „свачије и ничије, баш као и стећци“ који су пренијети на Цетиње.

“Брига према њима није била на таквом нивоу да смо могли закључити да иза те бриге стоји власник коме тај стећак значи, па је то био разлог што смо их измјестили. Нијесмо дислоцирали надгробне споменике, већ само стећке, што значи да нијесмо оскврнавили ничији гроб. Уколико се догоди да смо приликом дислоцирања направили штету било ком власнику, спремни смо да то надокнадимо“, поручила је Љесар, чија изјава да стећци могу бити враћени једино уколико се докаже да су на мјестима са којих су однијети била гробна мјеста, а што ће бити доказано на основу остатака костију и комплетне презентације и истраживања, изазвала је нарочити протест и љутњу присутних житеља.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка