Епископ Јоаникије: Ова наша борба претвара се полако у славље и побједу

У четвртак, 13. фебруара 2020. године, литија верног народа предвођена свештенством и монаштвом прошла је мирно и достојаствено кроз Беране у знак протеста против неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Свенародна литија верника, свештенства и монаштва, молитвом и духовном песмом, са иконама, црквеним барјацима у рукама, поручила је доносиоцима накарадног Закона, који је уперен против Српске Православне Цркве у Црној Гори, да су уз своју мајку Цркву и да су непоколебљиви у одбрани светиња.

Након одслуженог молебана Пресветој Богородици, житељима Берана и околних места, који су се, као и претходних вечери, сабрали у рекордном броју пред древном немањићком задужбином, манастиром Ђурђеви Ступови, обратио се Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Он је навео да су за ситуацију у којој се налази Црква и њен верни народ у Црној Гори, веома заинтересовани наши рођаци, кумови, пријатељи, који су из тог града и из осталих крајева Црне Горе одселили у Европу и Америку, „гледају и диве се нашим свенародним скупштинама и свенародним свечаностима“. Многи од њих, додао је Владика, спремају се да дођу. „Желе да учествују у овој нашој борби која се претвара, полако, у славље и у побједу“, казао је он, поздрављен бурним аплаузом присутних.

„Слава Богу што је тако, а ово није побједа, не дај Боже, са братском крвљу него је ово побједа морална, духовна, побједа истине и правде, тријумф истине и правде над неправдом и то је јасно цијелом свијету, а надамо се у Бога да ће бити и тријумф права, пошто право, ако се мисли на Закон, у овом случају нема никакве везе са правдом. Овај наказни Закон је на срамоту правног поретка Црне Горе, на срамоту Црне Горе, наше отаџбине у којој желимо да живимо и да створимо добре услове за наше потомство“.

„Зато је ова наша борба оправдана и зато смо добили толику подршку, не само од нашег народа, него од свих православних народа и од свих људи који имају савјести, памети, разума из цијелог свијета“, казао је епископ Јоаникије.

„Наше власти немају очи да виде, нити уши да чују свој народ, али се надамо да ће, ипак, чути, прије или касније. Понашају се као да немају ни савјести, ни разума, не чују глас упозорења из Европе, из православних Цркава, које носе предање вјере, истине и правде, глас Цркве која носи спасење цијелом роду, милост, мир и правду, него и даље иду Брозовим путем, путем оних који су проливали братску крв и мислили да тако праве бољу будућност и новог човјека“.

„И ови данас хоће да праве новог човјека. А какав је тај њихов нови човјек види се по њиховим дјелима. Драга браћо и сестре, страшна је оптужба да је Црква некоме нешто одузела и да се неправедно укњижила. Па, када су то Ђурђеви Ступови били укњижени на државу Црну Гору? Никада!“, констатовао је Владика.

Узвикујући Не дамо светиње!, верни народ је дао потврду наведеним речима Преосвећеног Епископа Јоаникија. Он је додао да на држву нису књижени ни Ступови, ни манастир Морача, црква Светог Петра у Бијелом Пољу, нити остале немањићке светиње, као што није ни манастир Острог, Цетињски манастир.

„Наши свети ктитори, наши свети преци су цркве подизали као своје задужбине, Богу их посвећивали ради спасења своје душе, посвећивали их Цркви за молитву, за светињу и за спас свом роду. Богу и Цркви су једино посвећене светиње и ми смо дужни чувати завјештања, завјете и аманете наших родитеља и прародитеља“, поручио је Његово Преосвештенство.

Једним устима, једним срцем на хиљаде Васојевића узвикивало је: Не дамо светиње!   

„Овим Законом власт Црне Горе је на подмукао начин објавила прогон Цркве, прогон православља и почетак унијаћења Црне Горе. Али, овај свечани сабор на коме има доста дјеце, доста вјерујућих душа, велики и величанствени сабор на којем вас анђели Божји и свеци Божји предводе и доводе до светиња да се објединимо око олтара Божјег, да се оснажимо и наситимо братске љубави и загрлимо једни друге у истој вјери и осјећању, у истој мисли, истој жељи за слободом вјере, и правде, и сваког добра; да се то зацари међу нама и братска љубав и слога, то је наша жеља“, бесједио је владика Јоаникије.

Он је, благосиљајући присутни народ, казао да су њихова истрајна учешћа у литијама и молебанима донела велику радост Цркви и целом православљу.

„Цио православни свијет и поштени свијет, Европа, Америка, Исток и Запад, гледају данас у вас, у ваш чисти образ, у вашу праведну борбу и молим вас да овако наставимо, без иједне псовке, хришћански да се боримо, истином и правдом. То је најјаче оружје. Нећемо са нашом браћом, ма ко да су они, са заблудјелима да се боримо никаквим другим средствима. Нећемо ми инциденте, нећемо проливање братске крви, никада! То је наш завјет хришћански и братски. Да то чувамо, да не дозволимо да убаце провокаторе међу нас. Научили су они како се то ради, а ми ћемо се бранити од сваког провокатора и доушника који уноси раздор. То би жељели, али не могу. Не да им народ!“, закључио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Изведен је пригодан програм у коме су учествовали: Јелена Ристић и Ања Боричић, вокални извођачи, те Јован Јанковић и Вања Драгојевић, рецитатори. 

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Епископ Јоаникије: Ова наша борба претвара се полако у славље и побједу
Епископ Јоаникије: Ова наша борба претвара се полако у славље и побједу
Епископ Јоаникије: Ова наша борба претвара се полако у славље и побједу
Епископ Јоаникије: Ова наша борба претвара се полако у славље и побједу