Епископ Јоаникије посетио Солун

Епископ Јоаникије посетио Солун
Епископ Јоаникије посетио Солун
Епископ Јоаникије посетио Солун
Епископ Јоаникије посетио Солун

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије боравиће ових дана на Светој Гори Атонској. На путу ка Светој Гори Владика је 15. марта 2018. године посетио Солун, град који је сачувао многе грађевине из прошлости, посебно оне везане за староримско и византијско наслеђе и који је богат музејима, галеријама и другим установама културе од којих су неке наддржавног значаја.

У Солуну су познате светиње: црква Светог великомученика Димитрија, заштитника града, црква Свете Софије, Светог Ђорђа и црква Панагија. Током посјете Солуну Преосвећени Епископ је обишао и српско војничко гробље на Зејтинлику, где су смештени гробови српских, француских, италијанских, енглеских и руских војника погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта у Првом светском рату.

Српско гробље представља централни дио комплекса на Зејтинлику. У његовом центру је капела испод које се налази костурница у којој је сахрањено 5.580 српских ратника страдалих на Солунском фронту. Око маузолеја (капеле са костурницом) налази се десет парцела у којима је сахрањено 1448 српских ратника. Ту су и две заједничке гробнице непознатих српских ратника пренетих са Солунског фронта и непознатих српских ратника и заробљеника пренетих из Цариграда.

Владику је срдачном добродошлицом поздравио чувар, домаћин и водич српског војничког гробља на Зејтинлику г. Ђорђе Михаиловић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка