Епископ Јоаникије примио Андрију Мандића, предсједника НОВЕ

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије примио је 26. септембра 2011. године у Никшићу Андрију Мандића, предсједника Нове српске демократије.

Током сусрета Епископ Јоаникије и Предсједник Нове српске демократије размијенили су мишљења о односу носилаца власти у Црној Гори према Српској Православној Цркви којим се нарушава канонски поредак и опасно задире у основна људска права гарантована Уставом и прокламована многим међународним документима.

Заједнички је констатовано да је уплитање власти у црквена питања недопустиво са становишта основних цивилизацијских достигнућа модерних европских држава.

Господин Мандић је током отвореног и искреног разговора упознао Епископа Јоаникија о досадашњим активностима које је Нова српска демократија имала поводом доношења Закона о општем образовању, као и о активностима у вези са предстојећим уставним промјенама.

Епископ Јоаникије је захвалио господину Мандићу на разумијевању проблема које Српска Православна Црква има са настојањима актуелне власти у Црној Гори да утиче на промјену њеног канонског устројства, као и на спремности Нове српске демократије да се залаже за спречавање сваког политичког и партијског притиска на Цркву.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка