Епископ Јоаникије: Привођењем митрополита Амфилохија сви смо повријеђени

-Сви ми, православни свештеници и вјерници, поштујући заслуге, врлине и године нашег Митрополита и свети трон који му је од Бога повјерен са огорчењем осуђујемо понижавање и малтретирање архијереја Христовог, поручио владика Јоаникије.

-Са запрепашћењем смо примили вијест да је данас на празник Христовог уласка у Јерусалим приведен у подгоричку полицијску станицу Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-примрски г. Амфилохије са неколико свештенослужитеља само зато што је по свом раније утврђеном распореду вршио свету службу на древним темељима манастира Златице, рекао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

-Овај срамни поступак подгоричке полиције учињен под злонамјерно смишљеним и провидним изговором борбе против корона вируса није ништа друго него нови удар на Цркву и свету вјеру православну. Сви ми православни свештеници и вјерници, поштујући заслуге, врлине и године нашег Митрополита и свети трон који му је од Бога повјерен са огорчењем осуђујемо понижавање и малтретирање архијереја Христовог. Тиме смо сви понижени и повријеђени, али нас ово неће поколебати да служимо Богу живоме, извору истине и здравља душевног и тјелесног. Знамо да ће свакога ко понижава Цркву и њене свете служитеље понизити Бог који све види и праведно суди. Молимо се Господу да нас све заједно просвијетли свјетлошћу свога Васкрсења и да нас све обједини у борби против поменуте заразе а понајвише против сваке мржње и братске неслоге, поручио је владика Јоаникије поводом данашњег полицијског привођења митрополита Амфилохија и свештеника Митрополије у ЦБ Подгорица.

Након вишесатног задржавања од стране полиције, митрополит Амфилохије и група подгоричких свештеника напустили су зграду Центра безбедности Подгорица. Њих је полиција претходно привела након јутрошњег служења свете Литургије у манастиру Златици и подгоричком Саборном храму Христовог Васкрсења.

Повезане вести:

Извор: Митрополија црногорско-приморска