Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Куманица

Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Куманица
Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Куманица
Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Куманица
Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Куманица

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије служио је 26. новембра 2015. године, на празник Светог Јована Златоустог, свету архијерејску Литургију у манастиру Светог арханђела Михаила - Куманица.

Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархија милешевске и будимљанско-никшићке уз молитвено учешће вјерог народа пријепољског и бјелопољског краја.

У својој архипастирској бесједи Преосвећени Епископ је говорио о значају свештеничке службе на коју је свештенство постављено по милости и дару Божјем.

„Један је Свет, један је Господ, један је Архијереј вјечни Исус Христос, Он Који приноси самог Себе на жртву за спасење цијелог свијета. Он је Спаситељ и Владика душа наших. Он је тај Који је показао савршену љубав, Који је ту Своју љубав потврдио Својом животворном крвљу, изливеном на крсту и Он савршава свештенодејство, а ми свештеници, који смо постављени, благодаћу Божјом, на ову свету службу стичемо удио у Његовој служби по Његовој милости, по Његовој благодати“.

„Свештеник је само по милости Божјој и по дару Божјем, причасник вјечног свештенства Христовог и зато је свештеничка служба велика. И свештеници, као и сви хришћани, који, такође, посједују један вид свештенства, се освећују, а како се освећују – служењем. Сам Господ и Цар и Спаситељ и Владар и Творац каже да је дошао у овај свијет, не да Му служе, него да служи и чак, да живот Свој дарује за искупљење свих који се спасавају. Како бисмо ми онда другачије поступали, него да слиједимо за својим Господом“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске Г. Јоаникије, честитајући сабранима празник Светог Јована Златоустог, великог светитеља Цркве Христове који је, како је Владика казао, ненадмашни узор свим проповједницима Јеванђеља Божјег.

„Тако је радио, тако је и проповиједао Свети Јован Златоусти, велики светитељ Цркве Божје, светитељ који је био испуњен благодаћу Пресветог Духа, Божјом мудрошћу, Божјом речитошћу, те је и тумачио Свето Писмо; показао се као ненадмашни тумач ријечи Божје. Велики проповиједник, велики исповиједник вјере православне, али је зато у овом животу доста страдао, био прогоњен од људи и власти овог свијета, међутим, нико није могао затворити уста Светом Златоусту, нити је ко њега могао уплашити, нити свезати ријеч коју је он говорио. Његова ријеч је дријешила грехове људи, ослобађала савјести, просвећивала душе тако да је његова ријеч стизала до многих и када је био у ропству, прогоњен, понижен, али не само за његовог живота него кроз сву историју“.

„Сви се ми, проповиједници Јеванђеља Божјег ослањамо на Светог Јована Златоустог и свима нам је он ненадмашни узор и учитељ, зато што је он слиједио вјечног Учитеља и вјечног Првосвештеника Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа, указао нам тај пут, потврдио га још једном. И ми, драга браћо и сестре, да се потрудимо да идемо тим путем и немојте мислити да су само свештеници слуге Божје, него су то, осим свештеника, и хришћанисамо ако истински вјерују и ако се искрено Богу моле. Све оне који искрено служе Господу, у било ком чину и са било ког мјеста, Господ ће удостојити Своје вечне благодати и Свог вјечног Царства и славе и учешћа у Његовој слави и у Његовом вјечном животу“, поручио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка