Епископ Јоаникије служио на Полици код Берана

Епископ Јоаникије служио на Полици код Берана
Епископ Јоаникије служио на Полици код Берана
Епископ Јоаникије служио на Полици код Берана
Епископ Јоаникије служио на Полици код Берана

У суботу треће седмице Часног поста, 2. априла 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у селу Полице код Берана.

У бесједи којом се током светог богослужења обратио сабраном вјерном народу Преосвећени Епископ г. Јоаникије говорио је о труду који сваки хришћанин улаже, ходећи путем Божјим. Ипак, на том путу којим није лако ићи, укрепљује нас и оснажује Божја благодат да идемо храбро, смјело и радосно, осјењујући се увијек Часним Крстом, славећи име Божје, сабирајући се у свете храмове, напајајући се светињом и то је оно што нас, према ријечима Владике, обнавља, што даје снагу и наду.

„Данас смо се, драга браћо и сестре, драга дјецо, сабрали у овој дивној светињи у име Божје, у име Христа Господа, спремајући се за највећи празник Његовог Васкрсења. Тако се ми сабирамо, а знамо и зашто се сабирамо, знамо да, када год дођемо у храм Божји на свету службу Божју да се Богу помолимо, да Богу хвалу узнесемо, да Њему заблагодаримо, да се сјединимо са Њиме, једни са другима, знамо шта добијамо – добијамо неизрециве и неописиве дарове Божје, хранимо се Небеским хљебом, почињемо да живимо новим животом, препорађа се наша душа и наша савјест, а тиме се и наше заједништво оплемењује и препорађа“.

„Али, ту имамо много посла са својим манама, са својим проблемима, са својим гријесима и свако има доста бриге само кад хоће ту бригу да брине, да брине о спасењу своје душе и своје породице, о васпитању дјеце, о томе како ће поживјети и какав ће траг оставити у овом свијету, како ћемо се, што је најважније, припремити да изиђемо пред лице Божје, пред праведног и човјекољубивог Судију“, казао је Његово Преосвештенство.

Владика је додао да треба имати страха Божјег у себи, јер ће нас тај страх чувати од сваког гријеха и од сваког зла.

„Бог јесте човјекољубив, али је и праведан, Бог јесте праведан, али је и човјекољубив и ми се на то ослањамо, на Његову љубав, знајући да свакога у овом свијету можемо преварити, али Бога Свевидећег не можемо. И зато треба Њега да се бојимо, ако се Бога бојимо, а тај страх, заправо, није обични страх него је то љубав; ако имамо љубави према Богу онда ћемо се чувати од сваког зла, онда ћемо се чувати од сваког гријеха, онда ћемо гледати да се уподобимо Његовој љубави и Његовом лику, као када има љубави међу људима. Онда људи воде рачуна да не повриједе онога кога воле и да му не буду невјерни, да га не слажу, да га не изневјере, него да увијек буду вјерни. То су врлине за које смо знали, које су знали лијепо наши преци. Знали су да је то ослонац у породици, тим врлинама је у основи вјера, а оне су ослонац и за дом и за породицу и за ширу заједницу и за цио народ“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Владици је саслуживало свештенство и свештеномонаштво Епархије. Светој тајни причешћа приступили су бројни вјерници.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка