Епископ Јоаникије служио у манастиру Калудра

Епископ Јоаникије служио у манастиру Калудра
Епископ Јоаникије служио у манастиру Калудра
Епископ Јоаникије служио у манастиру Калудра
Епископ Јоаникије служио у манастиру Калудра

У 28. недељу по Педесетници, на празник Светог Алимпија Столпника, 9. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је са свештенством свету архијерејску Литургију у манастиру Калудри.

У архипастирској бесједи, којом се обратио сабранима, Владика је казао да се приближава празник Рођења Христовог за који се хришћани припремају постом и молитвом како би своје душе и срца приправили за стан Богу Живоме:

-Када се у нашем срцу настани Богомладенац Христос, Он испуњава наш живот смислом, радошћу, дарује нам снагу да носимо крст и тешкоће које нас сналазе, свједочећи љубав према Богу и ближњима својим. У том подвигу, на том путу вјере, најбољи примјери су светитељи Божји за којима и ми треба да идемо. Када гледамо на животе светих, као што је Свети Алимпије Столпник, нама изгледа недостижно да на такав начин угодимо Богу, али ако посматрамо њихову вјеру, жртву то не може остати без дејства и на наш живот. Добар примјер нас увијек подстиче. Ако не можемо учинити нешто велико, можемо нешто што је мало и што је доступно.

-Подвиг вјере који је учинио Преподобни Алимлије Столпник, кога данас прослављамо, ради Христа је провео преко 50 година на стубу као на крсту, уподобљавајући се тиме Крсту Христовом, не из било каквом другог мотива, него само ради вјере у Христа, да се сједини са Господом Који страда ради спасења овог свијета, беседио је Владика и подсетио на речи Светог апостола Павла који каже да се он сараспиње са Христом из љубави према Њему, да би се с Њим сјединио.

-Они који се сараспињу са Христом, ради љубави према Њему и ближњима својим, имаће удио у слави васкрсења и слави Царства Небеског, које Он успоставља. Не можемо ни у овом обичном животу доказати љубав, ако нијесмо спремни на жртву. Љубав се не мјери ријечима, него жртвом. Онај ко, заиста, воли некога спреман је да се жртвује за њега, као мајка за своје дијете или дијете за своје родитеље. То је присутно и у овом свијету, али не у тако савршеној мјери као што је присутно код оних који Бога љубе. Не можемо ми грешни људи, опхрвани слабостима, манама и маловјерјем замислити такав подвиг, али, било је и у нашем роду подвижника, Божјих угодника, као што је Свети Алимпије Столпник, светитељ из VII вијека, који се, као што видите, прославља кроз сва времена. Они који се са Христом сјединише кроз вјеру, љубав, молитву, жртву побиједише овај свијет и вријеме и приопштише се вјечности Божјој, поручио је Његово Преосвештенство. 

-Бог их је удостојио да буду наши заступници пред Његовим престолом. Зато прослављамо Светог Алимпија и молимо га да нас заступа својим светим молитвама, да нас закрили и упути правим, истинитим Божјим путем, да идемо путем спасења, путем доброте, љубави, честитости, правде, истине, а тај пут немогуће је путовати без вјере, закључио је Преосвећени Епископ г. Јоаникије. 

У празничној Литургији молитвено су учествовали чланови братства Ралевићи, који Преподобног Алимпија Столпника славе као своју крсну славу. Владика је сабранима честитао славу, празник њиховог Небеског заштитника: -Нека буде благословено наше окупљање у овој обновљеној светој обитељи. Благодарећи добрим људима, овдје је наша ктиторска породица, обнови се и пропоја ова светиња. Живот овдје није лак, удаљено је, хладно, сурово, али добро је бити мало удаљен од овог свијета и вреве, јер је много бесмисла које се гомила у свијету, а они који се посвећују слави Божјој и служби Богу постижу прави истинити смисао. Нека буде срећна слава свима који данас славе, нека им Господ, молитвама Светог Алимпија Столпника, дарује свако добро, нека заштити њихове домове, да их обдари здрављем, слогом, миром, љубављу и сваким напретком.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка