Епископ Јоаникије у Пљевљима: Литије су народна скупштина

Народ Пљеваља и околине сабрао се и 5. марта 2020. године код храма Свете Петке да кроз молитву и братску љубав још једном изрази своје неслагање са Законом о слободи вероисповести.

Молебан у храму служио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење Епископа милешевског г. Атанасијa, свештенствa и свештеномонаштвa две епархије. Након молитвеног обраћања Богу, Пресветој Богородици и свима светима, сви заједно, предвођени епископима Јоаникијем и Атанасијем, кренули су у још једну мирну молитвену шетњу градом.

На тргу испред хотела зауставили су се и сви у један глас изговорили молитву Оче наш. Затим се на позив епископа Атанасија сабранима обратио епископ Јоаникије који је литију назвао народном скупштином:

-Откуда оволика радост када смо изложени истовремно и великој неправди и дискриминацији? Зато што смо заједно изашли да се боримо против неправде, од старца до детета, сви заједно као једно биће. А знамо, где су деца и где је верни народ Божји, ту су и анђели Божји и свеци Божји. Будите уверени да је на вашем челу Свети Сава. Ви сте осетили да се ових дана, када се боримо против неправде и боримо за слободу вере, пише историја. И ви сте сви учесници тих важних догађаја. И борба за правду даје радост и смисао живота, а нарочито кад се боримо за слободу своје вере и својих светиња. Пошто је Народна скупштина Црне Горе коју сачињавају политичари. вољом владајуће већине, застранила. и отуђила се од свог народа, и већинску веру, свето и слатко Православље и Светосавље, изложила неправди и дискриминацији, онда смо ми сазвали ову народну скупштину, ову литију, која заседа, која ходи кроз све градове Црне Горе.

-Чуди се свет и диви како се ми достојанствено боримо, без страначких подела и обиљежја, само са свенародном слогом, само са истином и правдом Божјом. То је најјаче и то увек побеђује. Наша је снага, драга браћо и сестре, у вери, у правди, у истини, у Богу, у заједништву, нагласио је епископ Јоаникије.

Литија је након молитве и обраћања епископа Јoаникија наставила даље до храма Свете Петке где су у културно-уметничком програму са стиховима и песмама учествовали Александра Ћировић, Малиша Вукашиновић, Јована Гачевић и гуслар Васо Ђондовић.

Епископ Атанасије је захвалио свима на истрајности и ревности за веру и правду Божју, а посебно епископу Јоаникију који је, како је рекао, истовремено и гост и домаћин, јер је један од нас, из нашег народа, из наше Цркве.

Извор: Епархија милешевска

Епископ Јоаникије у Пљевљима: Литије су народна скупштина
Епископ Јоаникије у Пљевљима: Литије су народна скупштина
Епископ Јоаникије у Пљевљима: Литије су народна скупштина
Епископ Јоаникије у Пљевљима: Литије су народна скупштина