Епископ Јустин у посети манастиру Нова Грачаница

Његово Преосвештенство, Епископ Тимочки Јустин је био у посети Манастиру Нова Грачаница и Епископу Лонгину. На дан Усекновенија Св. Јована Претече, Епископи Јустин и Лонгин су скупа служили у Манастиру Нова Грачаница. У недељу, 13ог септембра, посетили су цркву Светог Вазнесења у Рокфорду поводом прославе 10 годишњице те парохије.

На Светој Литургији Епископ Лонгин је поздравио драгог госта из Србије, а Епископ Јустин је поучио благочестиви народ пастирском проповеди. После Литургије, на свечаном ручку, парохијски свештеник и професор на Теолошком Факултету Светог Саве, Отац Бранислав Кончаревић је поздравио Епископа Лонгина који је по први пут служио Литургију као надлежни Архијереј у том храму.
У свом обраћању народу Владика је истакао значај чврсте вере у Бога и српске слоге за очување верског и националног идентитета на овим просторима. После извесног времена проведеног у разговору с народом, гости су радосно испраћени у манастир Нова Грачаница.

У понедељак, 14ог септембра, на црквену нову годину, Епископ Лонгин је са гостом посетио парохијске храмове у Лансингу, Шерервилу и Мерилвилу. Владика Јустин је изразио дивљење прелепим храмовима као и вери и жртви људи који су их подигли.

Увече су узели учешће на Бденију у манастиру Пресвете Богородице у Њу Карлајлу. Следећег јутра, Епископ Јустин је служио Свету Литургију уз саслуживање Архимандрита Гаврила (Рашковића) и причестио сво сестринство. Преосвећени Јустин се одазвао позиву мати Игуманије и имао разговор са сестрама на духовне теме. Говорећи о монаштву у својој епархији и уопште о животу у Христу, нагласио је значај послушности и међусобне братске и сестринске љубави. Својим једноставним али продуховљеним речима утешио је и охрабрио ово невелико по броју али вредно сестринство.

После пет дана испуњених богатим програмом, Владика Лонгин и Отац Ђуро Крошњар испратили су са чикашког аеродрома Владику Јустина за земљу Србију.

Извор: Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка