Епископ липљански Јован у Светој земљи

Епископ липљански Јован у Светој земљи
Епископ липљански Јован у Светој земљи
Епископ липљански Јован у Светој земљи
Епископ липљански Јован у Светој земљи

Његово Преосвештенсто Епископ липљански г. Јован, викар Патријарха српског, од 17. до 24. новембра 2013. године боравио у Светом Граду Јерусалиму и Светој Земљи

Овом приликом епископ Јован је посетио Његово Блаженство Патријарха Јерусалимског и све Палестине Теофила III и задржао се с њим у дужем и срдачном разговору, у којем је учествовао и Архиепископ катарски Макарије, вишедеценијски пријатељ Српске Цркве и нашег народа. Блажењејши Патријарх се са посебном радошћу осврнуо на недавно свеправославно окупљање у Београду, Нишу и Подгорици и братско гостољубље Патријарха српског и Српске Цркве.

На позив Његовог Блаженства, владика Јован је са петорицом архијереја Јерусалимске Цркве саслуживао патријарху Теофилу на празник Светих Архангела у манастиру Светих Архангела у библијском граду Јафи. Служба је вршена на грчком, арапском, словенском и румунском језику.

У својству координатора Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора, Епископ липљански Јован је посетио спомен-установу Јад Вашем, са којом Одбор за Јасеновац има вишегодишњу плодну сарадњу, као и Центар Симона Визентала и његовог директора др Ефраима Зурофа.

Током ове посете у пратњи Епископа липљанског Јована били су г. Млађан Ђорђевић, који се налази на челу организације ”Српски код” која успешно сарађује са сродним израелским организацијама, и гђа Ивана Бартуловић из Београдске отворене школе, која гаји плодну сарадњу са Међународном школом за образовање о холокаусту Јад Вашема. Сусрету са Патријархом јерусалимским присуствовао је и г. Александар Николић из Представништва Републике Српске у Јерусалиму.