Епископ Лонгин jе обишао цркве у држави Индијана

Од петка, 6. марта до недеље 8. марта 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ Лонгин jе обишао цркве у држави Индијана. Са благословом Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја и по молби Високопреподобне Игуманије Макрине (Жугић), Владика је служио у петак увече, са почетком у 10 часова, Свеноћно бденије у Ставропигијалном Патријаршијском Манастиру Рођења Пресвете Богородице у Њу Карлајлу, Индијана. Божанствена Литургија је била одслужена у раним суботним часовима. Његовом Преосвештенству саслуживао је ђакон Николај Костур. Заједно са монахињама се молио и причестио светим Даровима значајан број богомољаца из Чикашке околине. У наставку Свете Литургије одржана је трпеза љубави у манастирској трпезарији.

У суботу увече, Његово Преосвештенство је присутствовао на Великом вечерњу у Цркви Св. Саве у Мерилвилу. Вечерње су служили осморица свештеника и два ђакона, на челу са Архијерејским намесником чикашког намесништва, протојерејем-ставрофором Недељком Лунићем, и месним парохом свештеником Марком Матићем. На крају је, на тему о духовном животу, о. Саша Недић врло упечатљиво беседио. Као и увек, парохија из Гере била је изванредан домаћин.

У недељу, Епископ Лонгин служио је Божанствену литургију Св. Василија Великог у Манастиру Њу Карлајл. После свете Службе, верни народ се окупио око владике Лонгина и провео после подне у корисним духовним разговорима. Побожно сестринство овог дивног манастира је дочекало и хришћански угостило све госте са великом љубављу.

Те вечери, Преосвећени Лонгин је присуствовао на Великопосном вечерњу у Саборној Цркви Св. Пророка Илије у Мерилвилу, где служи свештеник Александар Новаковић. Деветоро свештеника и три ђакона су саслуживали Архијерејском намеснику проти Недељку Лунићу. Са пастирском беседом свима се обратио о. Александар Савић. Свештеник и црквена Управа су домаћински дочекали заиста велики број верног народа.
Ова Архијерејска посета црквама у држави Индијана може се, у неку руку, означити као историјски догађај за овдашњи део Српске Православне Цркве, јер су се по први пут од успешне арондације Епархија СПЦ у Северној и Јужној Америци сви свештеници Чикашког намесништва окупили око свог Владике у његовој Саборној цркви. На најбољи начин је посведочена љубав и подршка надлежном Епископу као и братска слога свештенства и верног народа Божијег.

Извор: www.newgracanica.com