Епископ Лонгин служио на Духове у Саборном храму у Чикагу

Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњезападноамерички Г. Лонгин, нови епархијски архијереј Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу, свечано је дочекан на дан Свете Тројице у Недељу, 12. јуна 2011. године. Светој литигији присуствовало је више од хиљаду душа. Своме новом епархијском архијереју саслуживали су протојереј-ставрофор Драгољуб Павићевић, јереј Дарко Спасојевић, старешина Саборног храма, јереј Василије Вранић и ђакон др Дамјан С. Божић.

У својој беседи Владика Лонгин је између осталог рекао: "На данашњи дан, педесети после Пасхе, прослављамо празник Педесетице када се пуноћа Свете Тројице пројавила кроз силазак Светог Духа. Христос је учио апостоле смирењу и чистоти срца и када су били спремни Он је послао од Оца, Духа Светога. Ово смирење и чистота срца, крунисана Духом Светим, јесте кључна у разумевању, то је та Мудрост. Данас прослављамо овај празник заједно са Апостолима, Светим Оцима, Мученицима и исповедницима прошлости и садашњости."

Након Свете литургије, вечерње службе и празничних молитви, старешина Саборног храма, јереј Дарко Спасојевић обратио се Епископу Лонгину у име свештенства, Управног одбора и парохијана и пожелео му добродошлицу рекавши: "Нека нам Господ подари дух мудрости, љубави и мира, како бисмо заједно радили у Његовом винограду. Свети Дух чини Христа знаним у Цркви и свету. Нека нам Господ подари знања и мудрости како бисмо препознали Епсикопа као икону Христа, као што нас уче Свети оци. У име наше заједнице, драги владико, желим Вам срдачну добродошлицу."

Као и сваке недеље, учешће у Светој Литургији узео је и хор Саборног храма, Српско певачко друштво "Бранко Радичевић" и својим лепим певањем улепшао свечаност. Хор је предвођен диригентом Јеленом Стојаковић.

Након литургијског славља приређен је ручак добродошлице у част Преосвеченог епископа Лонгина. Након трпезе љубави, старешина храма, јереј Дарко Спасојевић, још једном се обратио своме архијереју рекавши: "Није потребно представљати нашег владику Лонгина јер је он свима вама веома добро познат. Он је заиста цењен и вољен од многих. Још једном у име свих добро нам дошли драги владико и хвала Вам за данашњи благослов и молитве на празник Свете Тројице."

Подпредседница Управног одбора, г-ца Јелена Стојаковић пожелела је добродошлицу рекавши: "Сви ми, парохијани Саборног храма смо задовољни мудром одлуком Светог Архјеејског Сабора када су нам одредили Просвећеног Епископа Лонгина за канонског епархијског архијереја. Његово Преосвештенство је одувек био драги гост у нашој заједници. У име Управног одбора желим Вам искрену добродошлицу." Владика Лонгин је рекао следеће: "Саборни храм у Чикагу ми је одувек био драг. Ова парохија са младим свештенством и Управним одбором, који су одани и воле своју Цркву, служиће као пример осталим парохијама у Нашој епархији. Ви ћете унети једну нову снагу и само заједно у духу љубави и истине можемо ићи напред као Црква."

Свети архијерејски сабор Српске Православне Цркве на своме редовном заседању у мају текуће године припојио је удову Митрополију либертивилско-чикашку и Саборни храм у Чикагу Епархији новограчаничко-средњезападноамеричкој са Преосвећеним Епископом Лонгином као епархијским архијерејем уједињене епархије.

Извор: www.sabornacrkva.org