Епископ Лонгин у обиласку парохија у Мичигену

У суботу, 24ог октобра 2009. године, Епископ Лонгин је путовао до Источног Чикага, Индијана, где је крстио Машу Савић, друго дете јереја Александра Савића, пароха при Храму Св. Георгија у Источном Чикагу. На крштењу је био присутан велики број парохијана Цркве Св. Георгија.

После крштења, Преосвећени Владика је продужио до Цркве Св. Стефана Дечанског у Ворену, Мичиган, уз пратњу протођакона Милована Гогића, да би узео учешћа у прослави Крсне славе Кола српских сестара поменуте Парохије - Св. Петка. Поред Преосвећеног Владике, присутни на вечерњем богослужењу су били свештеници из околних парохија на челу са намесником протојерејем-ставрофором Живаном Урошевим. По завршетку Вечерње, Његово Преосвештенство је служио Обред резања славског колача. У свом говору, честитао је Славу и заблагодарио Богу што овој прослави присуствују уједињени Срби детроитског краја. Похвалио је рад Протојереја Живка и његове црквене управе.

Сутрадан, Преосвећени Владика је служио Свету архијерејску литургију у Храму Светог Христовог Вазнесења у Икорсу, Мичиган, где је прослављена 50а годишњица Црквено-школске општине. У прослави овог јубилеја је учествовало више свештеника из околине, како из Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке, тако из других Православних јурисдикција. На Литургији је дивно одговарао хор Саборног храма Св. Лазара ,,Раваница'' из Детроита. На свечаном банкету један од оснивача ове парохије, Господин Вуко Драговић изнео је у свом стилу историјат ове значајне Црквено-школске општине. Преосвећени Владика Лонгин је изразио радост због учешћа у овом јединственом догађају. Помолио се Богу за блажени покој свих усопших парохијана и благословио садашње чланове пожеливши им сваки добри дар од Господа. У том контексту је нагласио огромни значај јединства наше Цркве за опстанак Српства и Православља на овом континенту. На Слави Кола Сестара у Ворену, а и на прослави у Икорсу узео је учешћа подпредседник Епархијског Савета, Г. Милош Саваролац као и парохијани из свих околних парохија које сада чине јединствену Новограчаничку-цредњезападноамеричку епархију. Услиши Господе молитве наше и чувај Цркву Твоју Свету на многаја љета.

Извор: www.newgracanica.com