Епископ Лукијан богослужио у Мирковцима

Место Мирковци налази се свега на који километар од града Винковаца и има епитет приградског насеља. У време Републике Српске Крајине било је проглашено и српском општином. Имало је тада сву потребну инфракструктуру једног урбаног места а било је познато и као седиште Нафтне индустрије Крајине. До несретног рата 1991.године у Мирковцима је било око 95 посто становника православних Срба. Налази се ту и стара црква Светог Николаја а мало даље у сеоском атару надалеко позната Црква светог Пантелејмона с извором лековите воде.

Данас услед планског насељавања Хрвата из Босанске посавине и давањем повољног земљишта припадницима хрватских добровољаца и младим хрватским породицама ово место доживело је велику миграциону промену. Сада је у Мирковцима око 320 српских домаћинстава а према попису католичког жупника које је вршио приликом овогодишњег благослова кућа је 492 породице Хрвата католика што говори да су сада Хрвати већинско становништво.

Ових неколико речи говори о јако тешком стању Срба у овој средини. Ко је све допринео да дође до овакве ситуације остављамо аналитичарима. Али је евидентно да су у оваквој ситуацији Срби извукли дебљи крај.

Својом је трајном присутношћу наша Црква и наша Епархија постала веродостојни сведок наше историје на овим просторима, а у будућности својим деловањем покушава очувати те духовне вредности и своје корене на којима је народ ницао и растао.Ради тога овде се од почетка мирне рентеграције и успостављања Хрватске државе на овим просторима од 1998 године једино Православна црква брине о својим људима и покушава сачувати и ово мало преосталих Срба.

Наш Епископ Његово Преосвештенство Господин Лукијан сваке године у време Васкршњег поста дође у ово место, служи Литургију и причести вернике, чује за њихове патње и подари им речи утехе и охрабрења. Ту и тамо пред изборе сврати и неки српски политичар како би прибавио гласове за своје место у хрватском Парламенту. Од политичара нажалост само обећања али ништа се не мења на боље.

Звона мирковачког храма су и ове суботе 28.марта 2009 године огласила долазак Преосвештеног епископа осечкопољског и барањског Господина Лукијана. Дочек су испред храма приредили ђаци Основне школе Никола Тесла и верни народ овог места.

У храму преноса моштију светог оца Николаја Његовом преосвештенству Господину Лукијану на литургији су саслуживали протојереји ставрофори Јован Клајић и Бранко Роган те протојереј Драгомир Живанић, парох негославачки и јереј Ненад Драгичевић, парох треће парохије боровске и протођакон Драган Сердар. За певницом је певао Младен Живанић, студент БФ СПЦ-а у Београду. На литургији је верне поучио беседом јереј Ненад Драгичевић који је деци упутио веома поучну и за њих прихватљиву беседу. Након тога у складном реду ученици су прилазили светој Чаши из које их је причестио просвештени епископ Лукијан.

Извор: Епархија осечко-пољска