Eпископ Лукијан у Слободној Власти

Као пастир добри који брине о своме стаду, Епископ Лукијан је другога дана прослављања великог хришћанског празника Силаска Светог Духа на апостоле походио једну од најмањих парохија у повереној му епархији - Слободну Власт. Ова филијална парохија Црквене општине Брачевци смештена је у живописном крајолику на обронцима планине Диљ, недалеко од Ђакова.

У историји мученичке и многострадалне Епархије славонске (којој је ова парохија припадала до васпостављања Епархије осечкопољске и барањске 1991.г.), много је градова и села који су преживели своју Голготу, а међу којима је и ова мала духовна оаза српског, православног живља. Многи су, услед ратних збивања на овим просторима, напустили своја вековна огњишта тако да данас у селу живи свега 16 православних породица.

Иако малобројни, сабрали су се на храмовној слави са својим гостима из околних села: Мајара, Ратковог Дола, Ђаковачке Брезнице и других места. Тако окупљени дочекали су с љубављу и великом духовном радошћу свога Архијереја који је у славу и част Пресвете Тројице служио Свету Архијерејску Литургију. Епископу Г. Лукијану саслуживали су двојица крстоносних протојереја: о. Бранко Роган, садашњи парох и о. Јован Клајић, бивши парох ове парохије, као и протођакон Драган Сердар, ђакон боровски.

По завршетку Свете Литургије Епископ Лукијан је у надахнутој проповеди окупљеном народу упутио речи охрабрења и подршке да остану на својим огњиштима, да сачувају своју Православну веру, али и да са својим суседима живе у миру и слози, љубави и међусобном поштовању.

На крају је Епископ Лукијан осветио славска обележја, колач и жито те са служашчим свештеницима посетио домаћина г. Жарка Јанковића и његову породицу где је уприличена трпеза љубави.

Извор: Епархија осечко-пољска