Епископ Максим служио Свету Литургију у Солт Лејк Ситију

Владика Максим У суботу, 24. новембра 2007. године, Епископ западноамерички Г. Максим посетио је парохију Светог Архангела Михаила у Солт Лејк Ситију (држава Јута). Обновљена парохија у Солт Лејк Ситију (Salt Lake City) пре девет година, још увек без сталног свештеника, прославила је своју храмовну славу у цркви купљеној пре 2 године од Адвентистичке цркве. Вернике парохије чине углавном ратом прогнане српске породице из Босне и Херцеговине, њих око 150. Њихова слога и истрајност је уродила плодом када су, подстакнути вредним свештеником Блашком Параклисом, издвајајући од својих скромних зарада успели да откупе богослужбено место-храм, који им у овој фази, привремено, служи и као трпезарија.

Владика Максим Иначе, помени о постојању истоимене парохије у Мидвелу (држава Јута), касних двадесетих и раних тридесетих година, забележени су у историји, а посведочени су и 1964. године, током посете тадашњег Епископа западноамеричког Григорија (Удицког) Солт Лејк Ситију. Каже се да је после смрти свештеника Јакова Оџића црква затворена и потом продата. Још тада је са Епископом Григоријем изражена жеља за обновом ове парохије, а она је остварена 1997. године. Парохијом је од тада успешно администрирао свештеник Братислав Кршић из Бјута (Монтана), све до 2004. године.

Владика Максим Епископ Максим је Свету Литургију започео у суботу у десет часова, дочекан од великог броја верника испред цркве, на прохладном али сунчаном времену. Литургија је служена у суботу, 3 дана после званичног дана прослављања Сабора Светог Архангела Михаила, што није реткост у САД, а разлог је поменути недостатак сталног свештеника и радни дан за већину верника. Беседа се односила на слављеног Светитеља и на значај ангелских сила у животу хришћана.

Слава у Солт Лејк Ситију Потом је уследила Литија, где је народ у свечаној поворци ходао у трократном опходу око храма, предвођен крстоносцима, барјактарима и децом која су носила иконе у рукама. После ломљења славског колача, започео је свечани ручак са програмом у коме је учествовала уиграна фолклорна група од тридесетак младића и девојака. Епископ Максим је честитао славу и захвалио се оцу Блашку, и посебно председнику парохије Саши Марковићу, као и члановима одбора и свим вернима. Литургији и ручку овог пута није присуствовала најстарија чланица парохије, 96-годишња Софија, утeмељивач црквe, која памти цркву и живот парохије пре 80 година.

Извор: Епархија западно-америчка