Епископ Максим у посети Портланду

 Епископ Максим у посети Портланду
 Епископ Максим у посети Портланду
 Епископ Максим у посети Портланду
 Епископ Максим у посети Портланду

У недељу, 1. новембра 2015. године у Портланду (Орегон), у храму Светог архиђакона Стефана Епископ западноамерички г. Максим служио је свету архијерејску Литургију. Саслуживали су отац Сава, игуман манастира Тврдош у Херцеговини, отац Данијел Мекеј, парох у Јуџину, отац Видослав Вујасин, отац Милан Унковић и ђакон Зоран Алексић.

Пред почетак свете Литургије епископ Максим је рукопроизвео у чин ипођакона г. Миленка Крстића, а у чтеца г. Миленка Даниловића, парохијане из Портланда, поучивши их потом да своје досадашње делање и помагање својој Цркви наставе у још већој ревности.  Светој Литургији присуствовао је велики број парохијана из Портланда, као и гости православни Американци из братске парохије Светог Јована Шангајског из Јуџина, који су на ово литургијско славље дошли са својим свештеником Данилом.

Након читања светог Јеванђеља епископ Максим се пастирском поуком обратио верном народу на Јеванђељску причу о богаташу и Лазару, истакавши посебно да хришћани живећи још овде на земљи треба неизоставно свагда да граде мир и јединство у савезу љубави једни са другима да би се и у Царству Божјем нашли на страни праведнога Лазара у наручју Авраамовом.

Светом причешћу приступио је велики број верника, а по завршетку свете Литургије епископ Максим је поздравио госте и народ захваливши се потом досадашњем пароху Портландске парохије оцу Милану Унковићу на службовању у Портланду, пожелевши му благословен и срећан пут у нову парохију Светог Симеона Мироточивог  у Лас Вегасу. 

Након свете Литургије у храму Светог Стефана уследило је кратко предавање епископа Максима о монографији Хришћанско наслеђе Косова и Метохије: историјско и духовно средиште српског народа.

У организацији Кола српских сестара у Црквеној сали приређена је трпеза љубави за све присутне.

Извор: Епархија западноамеричка