Епископ Максим у трећој канонској посети Мексику

У периоду од 8. до 12. маја ове 2014. године Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Максим учинио је своју трећу канонску посету православним верницима у престоници Мексика.

У пратњи Владичиној налазио се протојереј Блашко Параклис, администратор тамошње Српске мисије. У Мексико су допутовали у среду, 7. маја 2014. године, како би се и ове године састали са својим православним сународницима. Одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Цркве, верници српскога рода у овој држави стављени су под пастирско старање и канонску јурисдикцију Епископа западноамеричког.

Током ове посете дошло је до више сусрета са српским исељеницима, као и са амбасадром Србије у Мексику Гораном Мешићем, који је у Амбасади припремио топао пријем за високе госте. Такође, мексички Архиепископ Алехо из Америчке Православне Цркве и његови свештеници посетили су госте из Лос Анђелеса у историјском центру Мексико Ситија.

У настојању да се дође до литургијског сабрања и сусрета са нашим православним сународницима у време пасхалног периода, помоћ је пружио архимандрит Нектарије Хаџи-Петропулос са братијом руског православног манастира Свете Тројице у Мексико Ситију.

Православни Срби који живе у Мексико Ситију и околним градовима били су благовремено обавештени да ће света архијерејска Литургија бити служена у руском православном манастиру Свете Тројице. Владика Максим је одслужио Литургију у недељу, 11. маја 2014. године, уз саслужење архимандрита Нектарија, проте Блашка и јеромононаха Хризостома и Арсенија (Мексиканца који говори српски), а у присуству знатног броја руских, српских, мексичких и других православних парохијана, као и манастирског братства и представника Амбасаде Републике Србије са амбасадором Гораном Мешићем на челу.

После Литургије братија манастира је приредила послужење за све учеснике евхаристијског славља. Том приликом су гости из Калифорније поклонили присутнима књиге у издању Севастијан преса. Током ове посете образован је Одбор мисионарске парохије која ће носити име Светог Николаја Жичког, у чији састав су ушли ови чланови: Сања Савкић, Милена Марковић, Дејан Михаиловић Николајевић, Ђорђе Прокић и Вања Илић. Администратор ове парохије Светог Николаја, протојереј Блашко Параклис, планира нову посету Српској православној мисији најесен ове године.

Присуство Срба у Мексико Ситију, иако малобројно, веома је упадљиво, с обзиром на њихов допринос народу и држави у којој живе. Гостољубивост, традиционалност, живост, отвореност... особине су које, заједно са знаменитостима и биоразличитостима (богата флора и фауна), доприносе да Мексико буде једна од најпосећенијих земаља света. Икона Богородице од Гвадалупе (Nuestra Señora de Guadalupe) једно је од најпопуларнијих и најпосећенијих римокатоличких светилишта.

Православни житељи Мексика имају благослове више епископа, од којих тројица живе на тој територији: васељенски Атинагора, антиохијски Антоније и амерички Алехо, док епископ Кирил (Руска Загранична Црква) и српски епископ Максим долазе у годишње посете. Укупан број православних у овој вишемилионској земљи није сасвим познат, али се рачуна да их има до педесет хиљада. Православље би овде имало светлију будућност када би наступало с ону страну "јурисдикционих" свеза и када би сви једним устима и једним срцем славили и певали Пречасно и Величанствено Име Свете Тројице, Вечног Сабора – Архетипа Саборности Цркве.

По речима епископа Атанасија, "јединство Цркве, у благодатном јединству саслуживања и причешћа Божанске Евхаристије, и канонском јединству управљања, где ‘све бива по благоликом поректу’ (1Кор.14,40), од Педесетнице до данас, и од Јерусалима до Америке, увек је било дар и догађај присуства и дејства Духа Светога – у Цркви Апостола и Отацâ, Мученикâ и верних следбеникâ Јагњета Божијег, Којега је Црква Богочовечанско Тело, Заједница у Једноме Духу, Дом Бога Живога, Стуб и Тврђава Истине, спасења, Васкрсења, Живота вечнога" (Савремени еклисиолошки подсетник о Дијаспори, Севастијан прес 2013, стр. 83).

Извор: http://eserbia.org/serbica-americana/us-news/888-episkop-maksim-u-meksiku-2014