Епископ Милутин на прослави Дана Војске Србије

 Епископ Милутин на прослави Дана Војске Србије
 Епископ Милутин на прослави Дана Војске Србије
 Епископ Милутин на прослави Дана Војске Србије
 Епископ Милутин на прослави Дана Војске Србије

Полагањем венаца и цвећа крај спомен обележја припадницима војске из гарнизона Ваљево, погинулим у ратовима деведесетих година, отпочела је свечаност обележавања Дана Војске Србије - 23. априла у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Овај дан Војска Србије прославља у знак сећања на Други српски устанак, подигнут у Такову 1815. на празник Цвети дан који је означио почетак борбе за ослобађање од власти отоманске империје, а потом и утемељења модерне српске државе.

-Слобода и част су најузвишеније вредности нашег народа. Зато је борба за слободу захтевала велике жртве и одрицања. Војска Србије синоним је за слободу и заштиту народа од освајачких похода туђина. Никад се нисмо мирили са туђинском влашћу, желели смо да будемо своји на своме, подсетио је у обраћању на вековне вредности српског народа командант Другог центра за обуку, пуковник Зоран Смиљанић.

-У временима која долазе, истакао је пуковник Смиљанић, жеља припадника Војске Србије је да буду уз свој народ како су то били њихови славни претходници у бројним ослободилачким ратовима. Пуковник Зоран Смиљанић честитао је празник припадницима Војске Србије и пожелео добродошлицу Епископу ваљевском г. Милутину, представницима Колубарског округа, Града Ваљева, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова и свим драгим гостима.

Током свечаности, минутом ћутања одата је пошта војницима, који су погинули у борбама за слободу. Честитке поводом дана Војске Србије упутили су председник Србије г. Александар Вучић, министар одбране г. Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић. На крају свечаности, објављена су имена унапређених, награђених и похваљених припадника Војске Србије и приређен културно-уметнички програм.

Извор: Епархија ваљевска