Епископ моравички Антоније на Шестом форуму лидера светских и традиционалних религија у Астани (Казахстан)

  Епископ моравички Антоније на Шестом форуму лидера  светских и традиционалних религија у Астани (Казахстан)
  Епископ моравички Антоније на Шестом форуму лидера  светских и традиционалних религија у Астани (Казахстан)
  Епископ моравички Антоније на Шестом форуму лидера  светских и традиционалних религија у Астани (Казахстан)
  Епископ моравички Антоније на Шестом форуму лидера  светских и традиционалних религија у Астани (Казахстан)

Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, а на позив Председника Сената Парламента Републике Казахстан и главног руководиоца Секретаријата Форума лидерâ светских и традиционалних религија г. Касима Кемеловича Токаева, Његово Преосвештенство Епископ моравички г. Антоније је узео учешће у Шестом форуму лидера светских и традиционалних религија, који је одржан у главном граду Републике Казахстан – Астани, у периоду од 10. до 11. октобра 2018. године.

Шести форум, под слоганом „Верски лидери за сигуран свет“, одржан је у „Дворцу мира и сагласности“ у Астани, под председавањем г. Касима Токаева – главног руководиоца Секретаријата Форума.

На самом почетку првог радног дана (10. октобра 2018. године), окупљеним учесницима и гостима Форума се обратио њихов домаћин и идејни творац читавог пројекта, Председник Републике Казахстан г. Нурсултан Абишевич Назарбаев. У свом говору, Председник Назарбаев је изразио дубоку благодарност свим духовним лидерима и представницима међународних организација, као и политичарима и експертима који су потпомогли иницијативу покретања овог надасве важног пројекта. По његовим речима, од одржавања првог форума је прошло петнаест година, а данашњи велики број гостију управо сведочи о његовој светској важности. Говорећи о актуелној ситуацији у свету, г. Назарбаев је нагласио да се свет налази у турбулентном стању. Оно што нарочито поражава јесте чињеница да су све више присутне санкције, међурелигијске и унутаррелигиозне несугласице, ратови за превласт у трговини и загађивања животне средине. Када упоредимо технолошки напредак науке, сви ови међународни конфликти представљају велики апсурд у свету. Међутим, пошто се већ данас формира будућност наше планете, коју ћемо уступити нашим потомцима, важно је одговорити на све изазове овог времена. Одржавање оваквих Форума даје могућност да се ситуација поправи и да се начини корак унапред у погледу унапређења односâ између држава, нација и религија.

Учесницима се затим обратио и овогодишњи гост Форума, Председник Републике Србије г. Александар Вучић, који се тих дана налазио у званичној посети Републици Казахстан.

Након поздравне речи главног руководиоца Секретаријата Форума г. Касима Токаева, учесницима и гостима Форума су се, између осталих, обратили и Његова Светост јерусалимски Патријарх Теофило III, затим Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион – Председник Оделења спољних црквених послова РПЦ, представници многих религија и верских заједница, као и државних и невладиних организација из целога света.

Затим су учесници форума наставили свој рад у оквиру четири сесије на кључне теме: „Манифест „Свет 21. Века“, као концепт глобалне сигурности“, „Религије у геополитици која се мења: нове могућности за консолидацију човечанства“, „Религија и глобализација: изазови и одговори“ и „Религиозни лидери и политичари у спречавању ширења екстремизма и тероризма“.

Други радни дан Форума (11. октобар 2018. године) је почео молитвом испред споменика под називом „Зид мира“, где су представници разних конфесија произнели молитве за мир у свету.

Другог дана рада Форума, Преосвећени владика Антоније се обратио учесницима и гостима Форума, чији текст (у преводу на српски језик) преносимо у целини:

Уважени председниче Републике Казахстан,

Ваше Блаженство и Ваша Свjатjејшества,

Ваша Високопреосвештенства и Преосвештенства,

Поштовани поглавари и представници традиционалних светских религија,

Уважени организатори и учесници Форума!

Припала ми је велика част дамогу све вас, учеснике данашњег, надасве важног Форума, да поздравим у име Његове Светости Архиепископа Пећког, Митрополита Београдско-Карловачког и Патријарха Српског Г. Иринеја, а такође, и у своје лично име. Српска православна црква у свом духовном крилу обухвата милионе православних верника који живе у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, у Бившој југословенској републици Македонији, Словенији, Хрватској, али и у великој српској дијаспори, распростртој на свим континентима, широм земаљске кугле.

Следеће године наша помесна православна Црква ће обележити велики јубилеј – осам векова свог независног постојања. Сагледавајући осам векова као историјски период живота српског народа и постојања и трајања његове цркве, можемо да закључимо да је то био период испуњен најтежим искушењима. Али, њих су наши преци трпељиво подносили, како би истрајали у својој благородној намери да остану да живе у слободи исповедања своје вере на којој су градили своје домове за будућност својих потомака и ради задобијања вечног живота.

Овогодишња тема форума „Религиозни лидери за сигуран свет“ је итекако блиска Српској православној цркви, с обзиром на чињеницу да она постоји на подручју Балкана, као многонационалног и вишеконфесионалног дела европског континента. Важно је нагласити и то да се мир на Балкану кроз историју готово увек тешко задобијао, али и да се током многих векова чувао и успевао да се одржи, пре свега, захваљујући мудрости, трпљењу и подвижничким напорима религиозних лидера, који су се бринули не само за очување свог народа, већ и за љубав суседних народа и за добро међусобно разумевање.

Сваки хришћанин је призван да се брине за очување мира, о чему нас је и учио оснивач наше религије, Господ Исус Христос, рекавши: Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати (Мт 5, 9). Живот Христове Цркве је умногоме изражен у речима светог апостола Павла: Кад нас грде, благосиљамо; кад нас гоне, трпимо; кад хуле на нас, молимо (1. Кор 4, 12-13). На Балкану, где је вековима сваки вид напетости у међународним односима могао лако да прерасте у крвопролиће, увек се високо ценила улога Свете Цркве, као духовне силе, која је способна да измири зараћене стране, то јест да васпостави мир међу дојучерашњим суседима.

Српска православна црква је вековима трпела најтежа гоњења од стране људи који су, будући на страни зла, тежили да спрече мисију миротворства на земљи, мисију коју је Црква Христова увек доносила свим људима.

Подсетимо се да је у годинама Другог светског рата на стотине хиљада Срба било убијено само због тога што су били православни хришћани, и због тога што су желели да живе у свету, исповедајући религију својих прадедова, дедова и очева. И док су њихови џелати, учинивши та тешка недела, отишли Богу на истину, Црква, коју нису били у стању да победе, пак, наставила је да живи и да свима људима добре воље доноси просветљење, љубав и мир Божији. Не сумњајмо да ће ова духовна борба Цркве за мир трајати док је света, али док је века још мање треба да посумњамо у победу Христове Цркве, јер Црква своју мисију гради искључиво на миру међу људима, али не на људском, пролазном примирју, него на миру који долази од вечног Бога.

На Косову и Метохији је уништено више од стотину храмова и манастира, од којих се већина налази на UNESCO-вом списку, представљајући богатство читаве Европе и света. Нажалост, њихово уништење се и даље наставља од стране терориста, за које религиозна осећања другихнарода не представљају ништа.

У последњих неколико деценија мирнодопски живот верујућих људи на Балкану је неколико пута био нарушен ратовима и сукобима за чије превазилажење су били заслужни у великој мери управо верски лидери. Због тога чврсто верујемо у могућност проналаска заједничког језика у погледу мирног суживота, следујући светлим примерима наших верских поглавара, и подражавајаћи њихова добра и племенита дела.

Савремени свет се налази у непрестаном страху. Људи су узнемирени због великог недостатка љубави и све већег одбацивања живе везе са отачким предањем. Они трпе ужасна насиља, која се са сваким даном само умножавају са једним циљем, да сваког човека учине насилним и саучесником насиља.

Речи, које је пре две хиљаде година свом ученику поручио свети апостол Јован Богослов, актуелне су и данас: Љубљени, не угледај се на зло, него на добро. Који добро чини од Бога је, а који зло чини није видео Бога (3. Јован 1, 11). Због тога, угледајући се на љубав Божију, сваки хришћанин је призван да се брине о свету који га окружује, те да се научи умећу очувања мира међу људима. Чувај дух мира и хиљаде ће се око тебе спасити – учио је оне који му долазе преподобни Серафим Саровски.

Преносећи поздраве Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја свим учесницима и гостима форума, желим вам плодотворан и користан рад.

Користим прилику да се посебно захвалим народу Казахстана н његовом председнику Републике Господину Нурсултану Абишевичу Назарбаеву, као и свим организаторима оваквог јединственог  у свету форума, на челу са Касимом Кемеловичем Токаевим за гостопримство и организацију тако важног за данашњицу форума светских религиозних лидера.

Хвала вам свима на пажњи.

Након излагања учесника, усвојена је Декларација у којој је нарочит акценат стављен на активно залагање свих верских лидера како би се насиље у свету прекинуло и напокон достигло мирно решење. У тексту Декларације је одређен је и датум новог Форума, који ће се одржати 2021. године у Астани.

Овогодишњи Форум је затворио председавајући Секретаријата Форума г. Токаев. У свом излагању, г. Токаев се захвалио свим учесницима Форума за активно учешће и помоћ коју су пружили у реализацији једног овако значајног пројекта.

Уконцертној дворани „Дворца мира и сагласности“ за учеснике форума приређен  је и свечани концерт.

Затим је обављено и свечано отварање Музеја, посвећеног миру и сагласности, у чијој колекцији су се нашли поклони, које су учесници Форума предали организаторима.

Шести форум лидера светских и традиционалних религијау Астани је окупио преко осамдесет делегација и духовних лидера из хришћанства, ислама, будизма и јудаизма, из укупно 25 земаља.

Поред радног дела Форума, уприличена је и посета Успенском катедралном храму и духовно-културном и административном центру казахстанске митрополије, посвећеног Светој браћи Ћирилу и Методију.

Госте је у катедралном храму митрополије дочекао Његово Високопреосвештенство Митрополит астанајски и казахстански Александар са сарадницима. Током обиласка митрополитског центра, посетиоци су имали прилику да се упознају са истпоријатом храма и да уживају у прелепом ентеријеру, који је настао захваљујући несебичној подршци председника Републике Казахстан г. Назарбаева.

Након обиласка храма, уприличена је и посета Музеју новомученика и исповедника казахстанских, посвећеног жртвама сурових прогонстава од стране бољшевичке власти. Музеј је својеврсни чувар успомене на невино страдале, пре свега свештенике монахе Руске Цркве, који су свој земаљски живот завршили у једном од многобројних логора на подручју Републике Казахстан.

Затим је уприличена духовна беседа са Митрополитом Александром, који је говорио о животу и раду митрополије, која ове године обележава и своју 15-годишњицу постојања.

Епископ моравички Антоније (Пантелић)