Епископ нишки Г. др Јован примио у званичну посету градоначелника Ниша г. Милоша Симоновића

Преосвештени Владика нишки Г. др Јован, примио је 19. септембра 2011. у Епископској резиденцији у Нишу,  г. мр Милоша Симоновића, градоначелника  града Ниша. Духовни предстојатељ Епископије нишке и градоначелник града, у срдачном разговору, истакли су да је тренутно духовно и економско стање народа који живи на овим просторима, потребе православних да се Ниш као град са заиста великим бројем православних душа, оплемени и обогати изградњом нових храмова који би служили као центри духовног узрастања и културног уздизања нашег народа, и то на следећим локацијама: насеље Ледена Стена – Храм Св. Петке, насеље Дуваниште – Храм св. Василија Острошког, насеље Дурлан и Медошевац Храм Св. Николе, насеље Чалије Храм Св. Саве, Параклис Св. Николају Жичком у студентском граду.

Година 2013. је година прославе великог свехришћанског јубилеја, година у којој молитвено  прослављамо седамнаест векова слободе исповедања вере у Господа и Спаса нашега  Исуса Христа, указом из Милана, донетим 313. године од стране првог од римских царева који је поверовао у Господа Христа, Константина Великог, Божијим промислом рођеног у Нишу. Епископ и Градоначелник су говорили и о припрема на различитим нивоима, које би предузеле и Црква и градске власти како би овај величанствени јубилеј што достојанственије дочекали и прославили.

Тенденција и Епископа и градоначелника била је да се Ниш, као град са веома богатом историјом и културом, у будућности уздигне на заслужени степен центра хришћанске културе у јужном делу Србије. Преосвећени Владика Јован је г. градоначелнику укратко презентовао већ припремљене пројекте који чекају своју реализацију у граду Константина Великог. Између осталог, било је речи о књизи Епископа Јована  „Икона Христа“ за којом ће уследити и штампање још две књиге под насловом : „Икона Богородице“ и „Константиново наслеђе“ које су поткрепљене живим богословљем и аргументоване историјским чињеницама. Између осталог на састанку је било речи и о снимању филма о Цару Константину и телевизијскoм серијалу на исту тему, у организацији фондације „Свети Цар Константин“  Епархије нишке.

Градоначелник је предочио да се у што скорије време очекује оснивање Грчког културног центра у Нишу, за којим већ дуже времена потребују становници овог града, који су од стране братске Републике Грчке само љубав примали.

Харитативна делатност као начин помагања народу тема је која свакако тесно везује Цркву односно Епархију нишку и град Ниш, а на овом састанку било је речи о оснивању народне кухиње од стране Епархије нишке, где би се свакако градске власти несебичном помоћу укључиле.

Имајући у виду да је Ниш једна од првих црквених општина основаних на Балкану, као и чињеницу да је Свети Цар Константин рођен на овим просторима, било је речи да град Ниш који вековима живи под небеским покровитељством светог Константина и матере му свете Јелене буде обележен спомеником Цара Константина и Часним Крстом, као основним символом хришћанства.

Састанак Владике Јована и г. Милоша Симоновића, протекао је у веома лепом и пријатељском расположењу, на обострану радост, како због пројеката које ће заједно реализовати Епархија нишка и град Ниш, а оно и због досадашње добре међусобне сарадње Епархије нишке са представницима градских власти.

Извор: Епархија нишка