Епископ славонски Јован у Светој Земљи

Епископ славонски Јован у Светој Земљи
Епископ славонски Јован у Светој Земљи
Епископ славонски Јован у Светој Земљи
Епископ славонски Јован у Светој Земљи

По први пут по устоличењу на трон пожешких, пакрачких и славонских архијереја Епископ славонски г. Јован посетио је Свету Земљу, са којом има вишеструке везе и где је проборавио низ година.

Током боравка у Јерусалиму, владика Јован је уживао гостољубље Патријарха јерусалимског Теофила III, с којим га веже и лично пријатељство. Блажењејши Патријарх Теофил се нарочито занимао за судбину Архиепископа охридског Јована, који је ослобођен истог дана, као и за стање у страдалној Славонској епархији, за чију је библиотеку у обнови приложио Историју Јерусалимске патријаршије и још низ књига као свој лични дар. По позиву Блажењејшег Патријарха, владика Јован је учествовао на пријему приређеном за Митрополита аустријског Арсенија из Васељенске патријаршије и поклонике који су с њим посетили Свету Земљу.

У својству председника комисије која треба да припреми будући меморијал на Старом Сајмишту, владика Јован се састао са г. Авнером Шалевом, председавајућим Управног одбора Спомен установе за хероје и жртве холокауста Јад Вашем, и његовим сарадницима, разговарајући о будућој сарадњи на овом пројекту, а о коме је са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом разговарао и председник Владе Србије Александар Вучић приликом своје недавне посете Израелу. На састанку је учествовао и амбасадор Србије у Држави Израел г. Милутин Станојевић, који је дан раније у амбасади у Тел Авиву са својим сарадницима примио владику Јована.

О истој теми владика Јован је разговарао и са директором јерусалимског Центра Симона Визентала г. Ефраимом Зурофом, као изузетним познаваоцем прилика на Балкану и у Средњој Европи.

Током боравка у Светој Земљи, владика Јован је посетио и древни навутејски град Шивта који се налази у пустињи Негеву а који је свој процват доживео у ромејско време и осведочио се у тамошња ремек-дела црквене архитектуре, инспиративна за обнову разрушених светиња Славоније.

Свој боравак у Светој Земљи Епископ пакрачко-славонски Јован закључио је у недељу, 8. фебруара, Литургијом на Гробу Господњем, где је саслуживао Архиепископу Герасе Теофану, Митрополиту ставропољском Кирилу и Јони, викарном Епископу кијевског Митрополита Онуфрија. На Лутиргији је учествовало тридесетак свештеника, од чега велики број из наше помесне Цркве, из Русије и Украјине.