Епископ Силуан посетио мисионарске парохије

Епископ Силуан посетио мисионарске парохије
Епископ Силуан посетио мисионарске парохије
Епископ Силуан посетио мисионарске парохије
Епископ Силуан посетио мисионарске парохије

Од оснивања Мисионарске парохије Светог великомученика Георгија у рударском насељу Лајтнинг Риџу пре четврт века, последњег викенда јула када се у том месту одржава и Фестивал полудрагог камена опала, вредне чламице Кола српских сестара прославиле су своју заштитницу Свету мученицу Марину - Огњену Марију. Као и сваке године, парохијани су дочекали свог Епископа, Преосвећеног г. Силуана и госте који су дошли са разних страна Аустралије у мaлa али вредну српску заједницу Лајтнинг Риџа, једна је од најмлађих по оснивању, од самог почетка је позната по срдачном пријему и гостопримству.

Преосвећени Владика г. Силуан на путу од Сиднеја до Лајтнинг Риџа посетио је 27. јула 2019. године и парохијску заједницу у граду Морију где је имао састанак са члановима Парохијског савета на челу са г. Милованом Цикотом.

Сутрадан, 28. јула 2019. године, епископ Силуан је слижио свету архијерејску Литургију у Лајтнинг Риџу, уз саслуживање парохијског администратора свештеника Станише Остојића, протођакона Петра Мракића и чтечева из Сиднеја и Волонгонга.  Певницу  je водио ипођакон Милијан Николић, са кћерком Теодором и дугогодишњим појцем Јандријом Вујићем. 

-Дивно је видети браћу и сестре из других парохија Сиднеја, Мелбурна и Бризбејна који су дошли да подрже ову малу заједницу која јесте географски удаљена али никако није одвојена од осталих српских светиња, јер припадамо једној Светосавској Цркви. Српски народ где год да се налазио у свету одувек је знао шта треба да има поред себе, а то је да има своју богомољу, своју цркву као и црквену салу, која је продужетак цркве, где се верни народ може окупљати после свете Литургије и где једни друге духовно окрепљујемо и снажимо, беседио је владика Силуан.

За време трпезе љубави, администратор парохијске заједнице свештеник Станиша Остојић и председник Савета парохије г. Миодраг Бацковић пожелели су добродошлицу Епископу и свим гостима, док је протођакон Петар Мракић отпевао неколико родољубивих српских песама што је поздраљено великим аплаузом.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска