Епископ Силуан у канонској посети Лајтнинг Риџу

Епископ Силуан у канонској посети Лајтнинг Риџу
Епископ Силуан у канонској посети Лајтнинг Риџу
Епископ Силуан у канонској посети Лајтнинг Риџу
Епископ Силуан у канонској посети Лајтнинг Риџу

Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан посетио је 5. и 6. августа 2017. године мисионарску парохију Светог великомученика Георгија у Лајтнинг Риџу, која је географски најудаљенија српска заједница у савезној држави Нови Јужни Велс, скоро 750 километара северозападно од Сиднеја.

Ово рударско место надалеко је познато по црном опалу који се тамо копа, као и извору топле лековите воде, која привлачи многобројне посетиоце из свих крајева Аустралије. Овдашња мала али вредна српска заједница која постоји четврт века, од свог оснивања позната је по гостопримству и срдачном пријему.

Преосвећени Владика г. Силуан служио је 6. августа 2017. године свету архијерејску Литургију уз саслужење парохијског администратора оца Станише Остојића, протођакона Петра Мракића и ипођакона Вељка Мракића.

У беседи епсикопа Силуана осетила се очинска љубав према овој малој заједници: -Посебно ми је драго што је стигао у ово место да духовно ободрим и молитвено подржим мој верни народ, јер сви смо ми деца Божја и удови једног тела Господа нашег Исуса Христа ма где се налазили - јер где су два или три сабрана у Његово име, ту је и сам Христос међу њима.

У наставку Епископ је говорио о потреби гајења љубави и осећања једних према другима, грађењу заједништва: -Не делимо се у групе већ будимо истинска деца Божја. Имајмо довољно снаге да опростимо једни другима и заједно кренемо путем обнове и једним путем Светог Саве, а самим тим и одржимо једнинства са својим народом у матици и другим деловима света.

По речима владике Силуана српски народ где год да се налазио, одувек је знао шта треба да има поред себе: -Знао је наш народ да треба да има своју богомољу, своју цркву и црквену салу, која треба да буде продужетак цркве, место где се народ може окупљати после молитве и свете Литургије, место где једни друге треба да окрепљују и снаже, а то је сврха и овог данашњег сабрања.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска