Епископ стобијски Давид је богослужио у Јоханезбургу

Његово Преосвештенство Епископ стобијски и местобљуститељ струмички г. Давид посетио Јоханесбург поводом храмовне славе и 35-огодишњег јубилеја цркве Светог апостола Томе, чији старешина је архимандрит Пантелејмон

Епископа стобијског  Давида примио је, 16. октобра, Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Дамаскин из Александријске Патријаршије, а у његову част је одслужена и доксологија. Епископ Давид је пренео поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и упознао Митрополита са страдањима која Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован подноси због саборности наше Цркве.

Поводом празника Светог апостола Томе вечерње, које је служило више свештеника, присутвовао је многобројни верни народ из Јоханесбурга.

Празник Светог апостола Томе је прослављен торжествено и са црквеним благољепијем! Светом архијерејском Литургијом је началствовао Епископ стобијски г. Давид, уз саслужење Митрополита Јоханесбурга и Преторије г. Дамаскина. На саборној Литургији је саслуживало већи број свештеника из парохија Јоханезбурга и Преторије, у молитвеном присуству православних хришћана различитих нација. На Литургији су беседила оба архијереја. Митрополит Дамаскин се нарочито осврнуо на неправедно затварање Архиепископа охридског Јована, уверавајући присутне у његове молитве за што скорије ослобађање Архиепископа Јована и престанка прогона Православне Охридске Архиепископије. Он је, у име Патријаршије Александријске и све Африке, изразио радост због доласка епископа Давида у Јоханесбург и литургијског саслуживања, као видљивог знака јединства и саборности наше Цркве.

После Литургије, у српској парохији је била приређена свечана трпеза, којој је присуствовао и Његово Краљевско Височанство престолонаследник Золани Мкива.

Епископ Давид, архимандрит Пантелејмон и ђакон Марко су, поред више многобројних активности, посетили и хришћанску школу „Свети Атанасије“ у Тембиси, као и сиротиште „Свети Сава“ у Атриџвилу, у којима су деци поделили пригодне поклоне.

Извор: Православна Охридска Архиепископија

Епископ стобијски Давид је богослужио у Јоханезбургу
Епископ стобијски Давид је богослужио у Јоханезбургу
Епископ стобијски Давид је богослужио у Јоханезбургу
Епископ стобијски Давид је богослужио у Јоханезбургу