Епископ Теодосије најоштрије осудио напад у Косовској Митровици

Епископ рашко-призренски Теодосије је данас најоштрије осудио јучерашњи бомбашки напад у Бошњачкој махали у коме је повређено двоје српских малишана и причињена материјална штета. У наставку следи изјава Епископа поводом најновије ескалације насиља:

„Овај најновији кукавички напад, у коме је повређено двоје малишана, представља снажан показатељ међународној заједници да на Косову и Метохији не постоји минимум безбедности и мира. Након варварског скврнављења гробаља, претњи хришћанским светињама, нападима на имовину српских повратничких породица, насиље се прелива и у оружане акције у којима су нападима екстремиста изложена деца и незаштићени људи.

Снажно апелујем на све политичке факторе да учине све што је у њиховој моћи да се талас насиља и мржње заустави и да се обезбеди миран живот за све грађане на овом простору. Косовска полиција је дужна да пронађе починиоце ових напада, а међународна заједница да предузме све мере како би косовски политички лидери понели одговорност за ситуацију у којој се понашају индиферентно или, пак, подстичу мржњу и нетрпељивост својим неодмереним изјавама.

Квалитет живота свих грађана на Косову и Метохији не може и не сме да се мери слаткоречивим изјавама и формалним осудама насиља, већ конкретним мерама и привођењем одговорних лицу правде. У противном, институције које нису у стању да спроведу владавину закона, директно сносе одговорност за хаос који је сваким даном све огигледнији."

Епископ Теодосије је позвао на уздржаност грађана како би се надлежним органима омогућило да пронађу одговорне за насиље. Владика рашко-призренски је апеловао на међународну заједницу, посебно на КФОР и ЕУЛЕКС, да заштите грађане и њихову имовину од могућих нових напада.

Косовска Митровица, 4 фебруар 2013.

Дечак (3) и девојчица (10) повређени су када су непознати починиоци вечерас око 19 сати бацили експлозивну направу у двориште породице Вучетић у насељу Бошњачка махала. Мајка са двоје малолетне деце је била на тераси у тренутку експлозије од које су деца повређена. Повређена деца, девојчица старости 10 година и трогодишњи дечак, тренутно се налазе у косовскомитровачкој болници.

Извор: Епархија рашко-призренска