Епископ Теодосије: Оно што ви у Црној Гори певате Господу, то храбри и крепи сваког Србина где год се налази

Епископ Теодосије: Оно што ви у Црној Гори певате Господу, то храбри и крепи сваког Србина где год се налази
Епископ Теодосије: Оно што ви у Црној Гори певате Господу, то храбри и крепи сваког Србина где год се налази
Епископ Теодосије: Оно што ви у Црној Гори певате Господу, то храбри и крепи сваког Србина где год се налази
Епископ Теодосије: Оно што ви у Црној Гори певате Господу, то храбри и крепи сваког Србина где год се налази

У 33. Недјељу по Духовима, на празник Преподобног Јевтимија Великог, 2. фебруара 2020. у манастиру Светог апостола Луке у Жупи Никшићкој служена је света архијерејска Литургија,којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, свештенства и монаштва обе епархије.

Сабраном верном народу обратио се Епископ домаћин, владика Јоаникије, који је  речима срдачне добродошлице поздравио епископа Теодосија: „Имамо велику радост да нам је, прве припремне недеље уочи Великог поста прије Васкрсења Христовог, недјељу о Закхеју, дошао наш драги Владика рашко-призренски косовско-метохијски Теодосије. Ми, када идемо на Косово и Метохију, у свету српску земљу да посјетимо распети народ и распете светиње, отуда се, увијек, враћамо укријепљени од наших светиња и од љубави нашег распетог српског народа“.

„Враћамо се ојачани у вјери, у љубави, у нади, а, ево, и Црна Гора је Косово и ових дана, када се наш народ сабира око својих светиња најчешће се, осим молитава, чују пјесме о Косову и о нашим светињама. То је нека дубока веза, вјековна. Није Његош без разлога назван трагичним јунаком косовске мисли од нашег највећег писца после Његоша, Ива Андрића. Дакле, Црна Гора је ослоњена на тајну Косова и Косово је, такође, ослоњено на Црну Гору“, казао је владика Јоаникије и додао да и остале српске земље, на исти начин, доживљавају тајну Косова.

„А то је тајна наше вјере, тајна Крста и Васкрсења, која се преточила у наш живот, у нашу историју. Зато нам је толико драго кад нам дође владика Теодосије са својим свештеницима, монасима, са својим народом. Он ће вечерас бити и на молитвеном ходу од никшићког храма Светог Василија до центра града да се заједно Богу помолимо и да се охрабримо у нашој заједничкој вјери, нади и љубави. Благодарни смо Богу због ове данашње службе, посебно, Вама на Вашој љубави, Вашој доброти, Вашем осјећању за муке кроз које пролази Црква у Црној Гори“, рекао је владика Јоаникије.       

Епископ рашко-призренски г. Теодосије је захвалио владици Јоаникију на позиву да заједно служе Господу у свештеној обитељи манастира Светог апостола Луке и да учествују у молебану и молитвеном ходу кроз град Никшић. Он је захвалио мати игуманији Ефимији и сестрама Жупског манастира на њиховој љубави у Христу, са којом их увек топло дочекују.

„Види се да смо један род Христов, монашки род, да ту нема граница, да смо сви тело Христово, јер је Христос између нас, Христос је са нама, Христос је у нама. Како рече Владика, да долазимо са светог Косова и Метохије, али данас се може и за Црну Гору рећи света Црна Гора, распета Црна Гора. Како смо ми, много пута, требали да посведочимо своју веру и животом својим, да будемо спремни и да страдамо за Господа, за Цркву Божју, за светиње, данас видимо, више него игде, да Божји народ, предвођени архијерејима, свештенством, монаштвом спремни су да страдају за Христа, јер Господ је рекао: Ко живот свој жели да сачува, изгубиће га а ко изгуби живот свој мене ради, светог Јеванђеља, истине, правде Божје ради, тај ће наћи живот“, беседио је владика Теодосије.

Није то обичан, пролазни земаљски живот који живимо, већ прави живот у Царству Христовом.

„Благодарни смо Богу што нас је посетио, благодарни смо Богу што нас крепи да идемо уским путем, оним путем који је Он нама оставио као једини истинити пут, који води у живот вечни. Благодарни смо, нарочито, у ове празничне дане Светом Сави који је потврдио тај Христов пут, он лично. Он је, као некада Аврам у Старом завету, успоставио завет са Богом, прво он, а преко њега и његовог потомства, ми смо сви потомци Светог Саве, славних Немањића и потоњих светих у роду нашем“, казао је Преосвећени Епископ, додајући да је потребно сачувати тај завет.

„Заиста смо благословен народ; ако су Јевреји били изабрани старозаветни народ Божји и ми Срби смо изабрани новозаветни народ Божји. Преко Светог Саве, а као што рече Владика, и касније, кад је било најтеже, Свети кнез Лазар је тај светосавски завет потврдио на Косову. Он и сви Косовски јунаци су крвљу својом потврдили завет Светог Саве, а то је завет за вечни живот, за непролазно Царство Христово“, истакао је Његово Преосвештенство.

Сваком одслуженом Литургијом, по речима Владике рашко-призренског, ми потврђујемо да нисмо обичан народ земаљски, него онај изабрани од Господа народ, који треба да наслиједи Царство Христово.

„Зато смо благословени, срећни и благодарни Богу. Благодарни смо Богу што пролазимо Његов пут, Христов пут, пут Крста. То је једини благословени пут, јер после крста долази васкрсење. Без искушења, без борбе нема победе. Не можемо добити венац победе ако нисмо ступили у борбу, али на правој страни, тамо где се налазе слуге Христове. Данас су нама и наши преци који су се прославили и удостојили да буду близу Христа“.

„Колико ми на Косову осећамо присуство нашег Светог краља Стефана Дечанског, толико ви овде осећате живо присуство Светог Василија Острошког, Петра Цетињског и многих светих у роду нашем. Само је потребно бити храбар, да ми направимо први корак а онда Господ иде испред нас. Ако је Господ испред нас ко нам може стати на пут“, поручио је епископ Теодосије који је констатовао да је цео српски народ срећан што се пробудио народ у Црној Гори као из неког сна и кад се најмање очекивало, али када је Господ хтео да се то догоди.

„И да се пробудимо у вери, да знамо шта је право, шта је истинито и за шта се треба борити, још, у овом животу. Нека би Господ укрепио све, наш народ и у отачаству и свуда расејан по свету. Свуда се пева о Косову, а сад се свуда пева и о Црној Гори. Оно што ви певате овде Господу, то сви понављају и то храбри и крепи сваког Србина где год се налазио“, закључио је владика Теодосије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка