Епископ Теодосије осудио хапшење владике Јоаникија

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Теодосије са монахињама манастира Грачанице служио је 13. маја 2020. године молебни канон Пресветој Богородици као израз молитвене подршке страдалним архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу Српске Православне Цркве у Црној Гори који су изложени прогону тамошњих власти.

По благослову Епископа, молебни канони ће бити служени свакодневно у свим манастирима Епархије. Овој иницијативи придружио се и ставропигијални манастир Пећка Патријаршија, па ће се молитве за пастире и верни народ у Црној Гори узносити пред моштима светих пећких архиепископа и патријараха, Светог краља Стефана Дечанског, Светог Јоаникија Девичког, Светог Петра Коришког и других светитеља који су просијали на светим просторима Старе Србије.

Епископ Теодосије је најоштрије осудио најновији прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори и хапшење Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија и седморице свештеника у Никшићу:

-Ово најновије насиље над нашом Црквом која је изложена невиђеним притисцима још од безаконог проглашења спорног закона о вероисповести под претњама отимања наших вековних светињама, дубоко угрожава мир не само у Црној Гори, већ и у целом региону и представља пример најгрубљег кршења слободе вероисповести и негирања духовног и народног идентитета нашег верног народа.

Имајући посебно у виду колико су наши архијереји са својим свештенством и монаштвом из Црне Горе и Херцеговине међу првима свих ових година стајали на бранику очувања наше Цркве и народа на Косову и Метохије, владика Теодосије је изразио молитвену наду да ће власти у Подгорици престати са неразумним прогоном Цркве и стварањем подела у народу и неправедно притвореног епископа Јоаникија и његове свештенике што пре пустити на слободу.

Извор: Епархија рашко-призренска