Епископ Теодосије посетио Црну Реку поводом славе манастирског параклиса Св. Јована Владимира

Његово Преосвештенство Викарни Епископ Липљански Г. Теодосије данас је у поподневним часовима посетио манастир Црну Реку, како би с благословом Мјестобуститеља Епархије Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија учествовао у вечерњој служби и служио сутрадан Свету Литургију поводом славе манастирског параклиса Св. Јована Владимира. По доласку у манастир Црну Реку Владику Теодосија је сачекао јеромонах Иринеј (Риситић) и не узимајући благослов од Владике обавестио га да је настојатељ манастира протосинђел Николај, са једним делом братије у преподневним часовима напустио манастир и да је он остао само привремено да изврши "примопредају" манастира (манастир нису напустила још два монаха која су остала у Црној Реци). Владика Теодосије је подсетио јеромонаха Иринеја да Митрополит Амфилохије није дао благослов ни канонски отпуст протосинђелу Николају, као ни деветорици монаха који су тражили канонски отпуст (што је објашњено у ранијем Епархијском саопштењу) и да не може бити званичне примопредаје, јер је реч о самовољном напуштању манастира и супротстављању надлежним Епархијским властима, што је противно Уставу СПЦ и Св. Канонима Православне Цркве.

Владика Теодосије, са монасима и протојререјем Тимиславом Миленковићем, архијерејским намесником новопазарским, са којим је дошао у манастир, учестоваће у вечерњој служби поводом празника Св. Јована Владимира. С обзиром да је протосинђел Николај са једним делом братства самовољно напустио манастир и кивот Св. Петра, биће састављен детаљан извештај о стању у манастиру и пописан нађени инвентар, с обзиром на чињеницу да је претходних дана изношен, па опет враћан један део манастирске покретне имовине. Владика Теодосије ће сутрадан, у петак 4. јуна, служити Св. Литургију поводом празника Св. Јована Владимира, славе манастирског параклиса (капеле) уз саслужење свештенства ЕРП, као што је планирано.

С обзиром на самовољно напуштање манстира Црна Река досадашњег настојатеља протосинђела Николаја (Николића) Мјестобуститељ Епархије Високопреосвећени Митрополит Амфилохије именоваће у најскоријем року вршиоца дужности настојатеља манастира и предузеће даље кораке како би ова светиња у којој се чувају мошти Св. Петра Коришког и налази гроб новомученика Харитона Призренског наставила и даље да живи.

Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијске обавештава јавност да је званични манастирски сајт Црне Реке и даље под контролом одбеглих монаха и да било каква саопштења или вести којe они не њему или преко других медија буду објављивали нису с благословом надлежних епархијских власти.

Извор: Епархија рашко-призренска