Епископ Теодосије служио Литургију на манастирској слави Црне Реке

У манастиру Црна Река свечано je прослављена традиционална монашка слава - Аранђеловдан. Синоћ је у манастиру свечано бденије служио Епископ Рашко-призренски Теодосије заједно са више игумана манастира, као и локалним свештенством./фотогалерија/

На крају бденија Владика је обавио прво монашење као надлежни Архијереј, извршивши монашки постриг искушеника Феодора који је добио ново монашко име - Петар, по Св. Петру Коришком. Говорећи о узвишености монашког позива Владика Теодосије је упутио новопостриженог монаха да у смирењу и послушности проходи свој монашки подвиг у светињи која представља једно од најзначајинијих монашких средишта наше Цркве. Свечаном бденију присуствовало је око стотињак верника, за које је игуман манастира протосинђел јован приредио трпезу љубавви у манастирској трпезарији.

У јутарњим часовима Епископ Теодосије је служио Св. Литургију у манастирској цркви уз саслужење четири свештенослужитеља. У Светој Литургији учествовало је више десетина верника који су испунили пећинску цркву црноречке пештере. Беседећи о смислу празника и духовној сили Арханђела Михајла и небеских бестелесних сила, Владика је упутио монахе и присутне на предстојећи пост који представља период духовне припреме за радосни празник Рођења Христовог. Он је нагласио да је посебно важно да се у периоду поста још чешће приступа Причешћу које представља центар духовног живота Цркве и извор нашег спасења. Након што је пресекао славски колач, игуман манастира протосинђел Јован је све госте позвао на славски ручак.

Извор: Епархија рашко-призренска