Епископ ваљевски Милутин стигао у Аустралију

Епископ ваљевски Милутин стигао у Аустралију
Епископ ваљевски Милутин стигао у Аустралију
Епископ ваљевски Милутин стигао у Аустралију
Епископ ваљевски Милутин стигао у Аустралију

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски и некадашњи архијереј аустралијско-новозеландски г. Милутин свечано је дочекан 24. јануара 2018. године на ареодрому у Сиднеју.

Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан са свештенством и верним народом дочекао је са радошћу драге госте из Отаџбине. У храму Светог кнеза Лазара у Александрији служена је доксологија којом је епископу Милутину указана добродошлица. Доксологију су служили протојереји-ставрофори Миодраг Перић и Раде Радан и протођакон Петар Мракић.

По доксологији, епископ Силуан је срдачно поздравио епископа Милутина и све присутне речима љубави и поштовања које сведоче јаку духовну заједницу два архијереја Цркве Христове. Епископ Силуан је, овом приликом, захвалио епископу Милутину као и осталим архијерејима, његовим предходницима, на труду и архипастирском раду коју су му оставили као један темељ на коме се сада наставља духовна изградња. Свестан велике одговорности и пожртвености која му следи на Њиви Господњој, епискон Силуан је изразио своју спремност да настави да води поверени му народ путем спасења - Светосавским путем наше Свете Цркве.

Након поздрав епископа Силуана, епископ Милутин је прво захвалио епископу Силуану на свечаној добродошлици и сусрету пуном љубави и пажње. -Ово је радост сусретања из примера светог Јеванђеља. Када човек има Христову љубав у себи, према свом ближњем та љубав се претвара у радост која се не може упоредити ни са било чиме у свету. Та радост је пуна духовне милине и љубави која испуњава човјека и даје му смисао живота, рекао је владика Милутин.

Речи владике Милутина зрачиле су управо том јеванђељском љубављу које су могли сви присутни да осете и доживе. Владика Милутин није крио своју радост што се налази у Аустралији где је некада и сам водио духовну бригу о нашем народу. Посебно је заблагодарио Господу што је опет доживео да на празник Светог Саве може да служи у манастиру Каленићу према коме гаји посебну љубав. Епископ Милутин је пренео поздрав Патријарха српског Иринеја епископу Силуану и свом му повереном народу у Аустралији и Новом Зеланду.

У пратњи епископа Милутина налази се г. Јово Кнежевић, цењени вероучитељ из Беча и рођени брат епископа Милутина.

Извор: Епархија ваљевска