Епископ Василије уручио орден Светог Саве СПКД “Просвјета” из Зворника

Владика Василије Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије рекао је да Свети Симеон Мироточиви, оснивач династије Немањића, опомиње Србе да ће опстати на овом свeту уколико буду срасли са истинама православне вере. У пригодној беседи на Светосимеонској академији у част великог жупана Стефана Немање, која је одржана у Соколском дому у Зворнику, Владика Василије истакао је да печат дара који су Срби добили од Растка Немањића - Светог Саве и данас упућује на стазу правог и истински православног живљења.

"Срби кроз историју осјећају благодети лозе Немањића, јер су као најљепши бисери са неба разасути свети манастири и друге задужбине Немањића - краља Драгутина, Уроша Првог, који је подигао манастир Сасе, као и других задужбинара из ове династије", рекао је Владика Василије.

Његово Преосвештенство је нагласио да се и у Зворнику осећа снажан печат задужбине Немањића, јер је Зворничка митрополија наследница Сребреничке митрополије основане 1242. године, што треба добро памтити.

Владика Василије подсетио је да је Зворник једини град у владичанству зворничко-тузланском у коме од 1832. године није подигнут ниједан духовни центар, нити објекат, додајући да је подизање саборне цркве у Зворнику прилика да се одужи славним прецима Немањића.

Преосвећени Владика је уручио председнику општинског Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) "Просвјета" Радету Перићу орден Светог Саве којим је Свети архијерејски синод СПЦ, на челу са Његовом Светошћу Патријархом српским Г. Павлом, одликовао ово друштво за стогодишњицу стваралачких активности у духовном и просветитељском раду од 1907. године.

Перић је уручио Епископу Василију повељу Главног одбора СПКД "Просвјете" Републике Српске и захвалио СПЦ на помоћи у обнављању рада овог друштва.

Светосимеонској академији присуствовао је велики број гостију, представника политичког, пословног, привредног, јавног и спортског живота општине Зворник.

Извор: Епархија зворничко-тузланска