Епископ западноамерички Максим у посети СПЦ у Аустралији

Поводом Епархијског семинара свештенства који се од среде до суботе (16.-19. марта) одржава у Сиднеју, специјални гост Српске Православне Цркве у Аустралији и Новом Зеланду биће Његово Преосвештенство Г.Г. Максим, Епископ западноамерички. Преосвећени Владика Максим одржаће два предавања на свештеничком семинару а служиће Свету Архијерејску Литургију пређеосвећених Дарова у среду у Лазарици и у Петак у Рути Хилу. Владика Максим началствоваће и Архијерејским богослужењима у четвртак у Блектауну, у суботу у Мона Вејлу као и у недељу у Вајколу (Бризбејн).

Владика Максим рођен у Фочи 27. јуна 1968. године. Замонашен је 18. августа 1996. у манастиру Тврдош у Требињу. За Епископа је изабран у мају 2004. а хиротонисао га је Његова Светост Патријарх српски +Павле у Сарајеву јула исте године.

Завршио је Богословију и Богословски факултет у Београду. Звање магистра теологије стекао је 1998. на универзитету у Атини, где је касније одбранио и докторску дисертацију.

Завршио је потом школу византијског сликарства и учио византијску музику у Атини. Постдокторске студије византијске историје и теологије радио је на Сорбони у Паризу 2003/04. године. Истовремено се на француској Академији лепих уметности у Паризу, као професор на стажу, бавио теоријом и праксом сликарства.

Говори грчки, руски, енглески и француски језик. Објавио је више студија, чланака и превода. Тренутно је Доцент на Православним Богословским Факултетима у Београду и Либертвилу. У трон Епископа западноамеричког устоличен је јула 2006. године.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска