Епископ жички Г. Хризостом у Чешкој

На позив Митрополита Православне Цркве чешких земаља и Словачке Г. Христофора, у периоду од 23. до 26. октобра 2009. г. у посети Прагу и Чешкој, боравио је владика жички Г. Хризостом, у пратњи протођакона Радоја Санда и чтеца Дејана Марковића. Владика Хризостом је са Митрополитом Христофором служио Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Прагу.

У својим беседама обојица архијереја су истакли велики значај светих равноапостолних браће Ћирила и Методија, како за Чешку земљу, где су у деветом веку дошли на позив благовернога кнеза Растислава и донели православну веру и писменост, тако и за српске земље и цео Балкан у којима је настављена њихова мисија. Након Литургије митрополит Христофор је за госта из Србије и његову пратњу приредио свечани ручак.

Жичког владику примио је и амбасадор Србије у Чешкој г. Владимир Вереш и са њим се задржао у срдачном разговору.

У Народном Музеју у Прагу владика Хризостом је имао изузетну прилику да разгледа Рујанско Јеванђеље, које се овде налази у Шафариковој заоставштини. Ради се о најстаријој сачуваној рукописној књизи у Србији, коју је у првој штампарији на тлу Србије, у манастиру Рујан /код Ужица/, 1537. године штампао монах Теодосије. Касније су Турци спалили и штампарију и манастир. По благослову владике Хризостома манастир Рујан, негде се назива и Рујно, обновљен је 2004. године. Требало би, према речима владике Хризостома, да се ова значајна књига поново објави у фототипском издању.

Преосвећени владика Хризостом је посетио и црквену општину св. Кнеза Лазара Србског где је пред , парохом прашким о. Срђаном Јаблановићем и члановима општине говорио на духовне теме.

На крају посете владика Хризостом је обишао и спомен-костурницу Јинждриховице, код Карлових Вари, у којој почивају кости 7100 Срба и 180 Руса из Првог светског рата и одржао помен.