Епископална Црква Шкотске одобрила истополни „брак“

Синод Шкотске Епископалне Цркве у Единбургу гласао је  о измени у канонском праву који дефинише брак као заједницу мушкарца и жене. За измену, у којој се наводи да израз "супружници" сада може бити особа истог пола, изјаснило се шет од седам бискупија, јавља агенција Руска народна линија ослањајући се на на портал Newsru.com. Ово је прва Црква у Англиканској  заједници у Великој Британији која је донела овакву одлуку.

"Истополни бракови" су легализовани у Шкотској 2014. године, али ниједна од хришћанских Цркава није подржала ову одлуку. Нарочито су против ње иступале Шкотска Црква и Римокатоличка Црква. У Англиканској заједници спорење око тзв. геј бракова изазвало је буру контроверзи, и у том смислу је Синод допустио да свештеници могу одбити да изврше ову "тајну" ако сматрају да је то у супротности са њиховим уверењима.

Подсетимо се да су 2013. године на територији Енглеске и Велса донети закони који легализује "геј бракове." Године 2014. сличан документ усвојила је Скупштине Шкотске. На територији Велике Британије једино католичка Северна Ирска није легализовала такве заједнице.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)