Епископи Атанасије и Максим служили Свету Архијерејску Литургију у Новом Пазару

Његово Преосвештенство Епиископ Атанасије служио је 7. марта 2010. године Свету Архијерејску Литургију у саборном храму Светог Николе у Новом Пазару уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа западно-америчког Г. Максима и свештенства Епархије рашко-Призренске.

На Светој Литургији је учествовало преко стотину верника, међу којима и монахиње манастира Кончул, вероучитељи и доста деце који су се и причестили. На Литургији је певао дечији хор из Новог Пазара. Епископ Атанасије је посебно беседио о Хришћанству и хришћанској крсто-васкрсној духовности као радости и светлости, за разлику од мрачне псеудо-духовности оних који не знају за љубав и заједницу у Христу Распетом и Васкрслом.

Присутним верницима се на крају топлим речима обратио и Епископ Максим преносећи им подршку и поздраве православне браће и сестара из далеке Америке. Обојица Епископа са свештенством и верницима су се потом послужили у парохијском дому, где је Владика Атанасије посебно разговарао и шалио се са децом.

Након Архијерјске Литургије Епископ Атанасије је посетио древну Петрову цркву, једну од најстаријих хришћанских светиња на нашим просторима. У манастиру Грачаница истог дана Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ Г. Артемије уз саслужење Преосвећене Господе Епископа, Тимочког Г. Јустина и викарног Липљанског Г. Теодосија. У својој беседи Епископ Јустин је говорио о значају Великог Поста као периода "духовне смотре" као и Часноме Крсту Господњем који се прославља у овој Крстопоклоној недељи Четрдесетнице. Светој Литургији је присуствовлао неколико десетина верника.

Извор: Епархија рашко-призренска