Епископи Јоаникије и Атанасије посетили Бихаћ

Епископи Јоаникије и Атанасије посетили Бихаћ
Епископи Јоаникије и Атанасије посетили Бихаћ
Епископи Јоаникије и Атанасије посетили Бихаћ
Епископи Јоаникије и Атанасије посетили Бихаћ

На позив Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије допутовао је 26. септембра 2015. године у дводневну посету Епархији бихаћко-петровачкој.

Поред својих многобројних архипастирских обавеза Епископ Јоаникије је изнашао времена да допутује у Епархију бихаћко-петровачку како би боље упознао живот вјерних на овом простору. Испред катедралног храма Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу епископа Јоаникија дочекали су епископ Атанасије, старјешина храма јереј Бојан Митрић, парох петровачки, секретар Епархије бихаћко-петровачке протојереј Здравко Богојевић и протођакон Никола Перковић.

После посјете храму и окрепљења у Епископији Преосвећена господа Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и бихаћко-петровачки Атанасије упутили су се у Бихаћ. У Притоци, познатом насељу Бихаћа, Епископи су посјетили девастирани храм Светих апостола Петра и Павла, који је још 1941. године запаљен и до данас због историјских околности необновљен. Затим су Епископи посјетили Гаравице, стратиште из Другог свјетског рата гдје је 1941. године убијено између 12.000 и 14.000 Срба. Током разгледања епископ Атанасије је упознао епископа Јоаникија са тужном историјом православних Срба Бихаћа и шире околине. По благослову епископа Атанасија у храму Свете Тројице у Бихаћу у насељу Привилице-Језеро епископ Јоаникије је служио празнично вечерње. Саслуживали су протојереј Здравко Богојевић и протођакон Никола Перковић, док су парох бихаћки протонамјесник Далобор Ненић и парох петровачки јереј Бојан Митрић појали. На вечерњој служби у храму окупило се неколико православних вјерника бихаћке парохије, која данас са свим селима и градом броји око 160 православних душа.

На крају вечерње службе Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије је одржао бесједу указујући на празник посвећен Часном и Животворном Крсту. На крају беседе епископ Јоаникије је захвалио епископу Атанасију на позиву да посјети Епархију бихаћко-петровачку, а епископ Атансије је, такође, захвалио епископу Јоаникију на љубави према Крајини, коју је показао доласком својим.

Затим су Епископи посјетили Духовни центар „Митрополит Георгије Николајевић“, који изграђен недалеко од овога храма, и који се састоји од капеле посвећене Женама Мироносицама, парохијског стана у којему данас живи честити парох бихаћки протонамјесник Далибор Ненић са породицом, супругом и четворо дјеце, и стамбеног дела за епархијског архијереја.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка