Епископи Јоаникије и Теодосије служили Литургију у Пећкој Патријаршији – Литургији присуствовао министар вера Наумов

У манастиру Пећка Патријаршија данас је Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење Викарног Епископа Липљанског Теодосија монаштва и свештенства са Косова и Метохије и Црне Горе. Светој Архијерејској Литургији присуствовао је и министар вера у Влади Србије г. Радомир Наумов.

У својој архипастирској Беседи владика Јоаникије је нагласио да и поред политичке стварности у којој се данас налази наш народ на Косову и Метохији у нашим срцима је оптимизам и нада јер "иако су нам отели све што су могли нису нам отели душу, наше светиње, нашу међусобну љубав". Владика Јоаникије је рекао да се "пред лицем света врши безакоње које се данас настоји озаконити, али га озаконити не могу пред оним који није као силници овог света већ у Кога је коначна правда Божја". У својој беседи владика је указао да су тешкоће које су у историји сналазиле српски православни народ биле за испитивање Божје колико смо на Његовом путу. Зато се и данас у ове дане окупљамо на наше свето Косово и Метохији - наше јер је у срцима нашим и јер су ту корени наши, рекао је владика. Забринути али не и безнадежни окупљамо се данас у мајци цркви "Светој Пећкој Патријаршији" која нас је вековима обједињавала и као што рече један цетињски владика из 17. века "као сунце грејала и обасјавала све српске земље". Владика се посебно захвалио министру Наумову који је својим присуством живо показао да ће српска држава остати уз свој народ и бринути се о њему и његовим светињама као и до сада.

Након Св. Архијерејске Литургије министар Наумов и владике разговарали су са окупљеним народом охрабривши га да остане на својим огњиштима и да се са хришћанским достојанством суочи са противправном одлуком Скупштине Косова о проглашењу независности.

Министар Наумов и владике Јоаникије и Теодосије такође су разговарали у манастиру са командантом италијанских снага КФОР-а у Метохији (Мултинационална бригада Запад) Николом Фаслсаперном који их је уверио да КФОР предузима све мере како би обезбедио сигурност српског становништва и да ће и даље остати на Косову и Метохији.

Након боравка у Пећкој Патријаршији владике Јоаникије и Теодосије са министром Наумовим посетили су и српско село Гораждевац како би се и тамо обратили људима и показали им да српска држава и Српска Православна Црква остају уз свој народ.

Тренутно је ситуација у Метохији мирна иако се на улицама које су украшене албанским црвено-црним заставама окупља већи број људи. Поред албанских застава видљиве су и заставе појединих западноевропских држава и САД.

Извор: КИМ Инфо-служба